OS Országos Sajtószolgálat
2024. március 29. péntek
Ismertető


2010. december 31., péntek 12:46

Nyilatkozat az EU Szabadalom bevezetéséről
    Budapest, 2010. december 31., péntek (OS) - A Magyar Feltalálók Egyesülete csatlakozva a feltalálók világszervezetének az EU Szabadalmat támogató kampányához, felszólítja a magyar kormányt, hogy elfogadva az Európai Bizottság javaslatát, haladéktalanul csatlakozzon az EU Szabadalmat bevezető országok sorához.

    Az Európai Unió gazdasági versenyképessége növelését célozná egy olyan szabadalmi rendszer bevezetése, melyben egyetlen, angol, német vagy francia nyelven tett szabadalmi bejelentéssel egyformán oltalmat lehetne szerezni az összes uniós tagállamban.

Az Európai Bizottság július 2-án kelt javaslatának vétele után úgy tűnt, a hogy a 2011. esztendő talán meghozza az EU Szabadalom lehetőségét. A világ feltalálói, és különösen a kis és közepes vállalkozások, egyetemek és non profit kutató helyek több évtizede szorgalmazták e rendszer bevezetését, miután az országonkénti szabadalmaztatás jelenlegi rendszere a tetemes fordítási és szabadalmi ügyvivői költségek miatt elérhetetlenné tették számukra technikai eredményeik széles körben való oltalmazását. Tehát az csak a gazdag vállalkozások, jobbára a nagy nemzetközi monopóliumok kiváltsága lett. Köztudott, hogy korunkban az innováció feltétele a globálisan oltalmazott szellemi tulajdon. Ezért aztán az Európai Unióban a magas szabadalmaztatási költségek miatt az innováció beszűkölőben van.

Sajnos egyes tagállamok, közöttük Magyarország is, elvetették az EU Szabadalom 2011-ben történő bevezetését, így e téren újabb kudarc lehetősége fenyegetett. Az Európai Bizottság bölcs módon kompromisszumot talált (december 14-i javaslat), amely nem más mint az EU Szabadalom részleges bevezetése, ha az új rendszert minimum 9 ország jóváhagyja. Szerencsére a mai napig a következő 13 ország, Dánia, Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Franciaország, Hollandia, Írország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Németország, Svédország és Szlovénia a mai napig elfogadta ezt a javaslatot. Magyarország és a többiek, melyeknek az innovációs potenciáljuk ráadásul alacsonyabb, tartják a régi rendszert, az országonkénti, nemzeti nyelven történő szabadalmaztatást. Ennek igazi oka, nem a  szent nemzeti nyelv  használatának védelme, hanem hogy a kimaradt országok kormányai, beleértve Magyarországot is, a szabadalmi ügyvivők és nemzeti szabadalmi hivatalok érdekeit, azok magas bevételeinek megtartását, az Unió, a feltalálóik, a kis és közepes vállalkozásaik, az egyetemeik és a kutató intézeteik érdekei elé helyezik. Ezzel megosztják az Európai Uniót, és fékezik az innovációt.

A Magyar Feltalálók Egyesülete csatlakozva a feltalálók világszervezetének (IFIA http://www.invention-ifia.ch/work2010/EUpatent.htm ) az EU Szabadalmat támogató kampányához, felszólítja a magyar kormányt, hogy elfogadva az Európai Bizottság javaslatát, haladéktalanul csatlakozzon az EU Szabadalmat bevezető országok sorához.

További felvilágosítás: 0620 945 8078

    Kiadó: Magyar Feltalálók Egyesülete (MAFE)

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI nonprofit Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.