OS Országos Sajtószolgálat
2024. március 29. péntek
Ismertető


2011. február 14., hétfő 10:32

Nemzeti Konzultáció helyett tizenkét felesleges kérdés az új alkotmányról?
    Budapest, 2011. február 14., hétfő (OS) - 2004. december 5.-én volt egy kettős állampolgárságról szóló népszavazás, amelyet a politikai osztály tehetetlensége miatt írtak ki, és amely így csak arra volt jó, hogy eredménye meghasonlást, szégyent, megaláztatást és elkeseredést okozzon. Ha nem vigyázunk, most hasonló helyzetbe sodródhatunk. Tizenkét kérdéssel kérik ki az emberek véleményét az új alkotmányról. A tizenkettőből tíz felesleges álkérdés, a maradék kettő pedig a közölt formában tisztességesen, felelősen megválaszolhatatlan. Miközben fel lehetne tenni akár több tucat érdemi kérdést is, amelyekről valamiért óvakodnak megkérdezni minket.

    A tizenkét kérdés közül kilencet tisztességes ember csak igennel válaszolhat meg. Az első kérdésre pedig azt válaszolhatja, hogy az új alkotmány ne csak az állampolgári jogokat, hanem az állampolgári kötelezettségeket is rögzítse.

A tizenkét kérdés között két használhatatlan kérdés van, melyek tartalmuk bővebb kifejtése nélkül felelősen nem megválaszolhatóak, illetve alkalmatlanul megfogalmazottak:
Az egyik: járjon-e szavazati jog a kiskorú gyermekek után?
A másik: engedjék-e a gyermeknevelés költségeinek megadóztatását vagy sem?

Az előbbi kérdés esetében megfontolandó lenne a kérdés támogatása mindazon szülők esetében (és csak az ő esetükben), akik életvitelük szerint a közjó, a közerkölcsök és a törvények betartására nevelik utódaikat, és ezáltal az utódok többségéről okkal feltételezhető, hogy felelős állampolgárokká válnak.
Nem támogatható azonban a szavazati jog megnövelése azon szülők esetében, akik életvitelük szerint a többség kárára, a közerkölcsök semmibevételére és a törvények kijátszására nevelik utódaikat, és ezáltal az utódok többségéről okkal feltételezhető, hogy a felelős állampolgárok kifosztóivá, életünk megkeserítőivé, illetve a társadalmi viszonyok megmérgezőivé válnak.

A másik kérdés megfogalmazása szakmailag hibás vagy célzatosan lebutított. Költségeket sehol nem adóztatnak, csak jövedelmeket, vagyont, illetve ilyenekre irányuló jogot. A kérdésben nyilván arról van szó, hogy megadóztassák-e azokat a jövedelmeket, amelyeket igazolhatóan a gyermeknevelés reális költségeire fordítanak.
A politikusok egy része lebecsül minket, úgy tekint ránk, mintha az állampolgárok többsége magyarul sem értene.

Amennyiben viszont felvetjük, hogy a közjó érdekében végzett tevékenység szerint, például az ennek megfelelően nevelt gyermekek száma alapján valamilyen módon növelhetnénk a szavazati jog mértékét, akkor ne legyünk szégyenlősek az ellenkezőjét is felvetni!

Talán kimondható végre, hogy akik a tíz értelmesen megválaszolható kérdés többségére nemet mondanak, illetve az első kérdésnél a jogok kötelességek nélküli rögzítését szeretnék, azok a közjó és a közerkölcsök iránt érdektelen, mások munkájának eredményét életvitelszerűen fosztogatni is hajlandó egyének, akiknek választójogot adni társadalom-, nemzet- és államellenes.

Budapest, 2011-02-14

Pós Péter, az ABOSZ elnöke

    Kiadó: Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI nonprofit Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.