OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 16. kedd
Ismertető


2011. február 17., csütörtök 20:43

Innovációs világ- és ország-értékelő és az Év találmánya
    Budapest, 2011. február 17., csütörtök (OS) - Az elmúlt évben 1 069 293 új találmányt jelentettek be szabadalmaztatásra világszerte. Magyarországon 756 új megoldást találtak fel.

    A magyar Feltalálók Egyesülete közgyűlése előtt Vedres András a magyar egyesület főtitkára és az IFIA - feltalálók világszövetségének elnöke innovációs világ- és ország-értékelőt tartott. Elmondta, hogy az elmúlt évben 1 069 293 új találmányt jelentettek be szabadalmaztatásra világszerte. A nemzeti találmányi bejelentések szerinti sorrend így alakult: Japán: 330 110, USA: 231 588, Kína: 194 579 és Dél-Korea: 127 114 új alkotással. Németország az első európai állam 49 240 új találmányi bejelentéssel az ötödik a listán. Magyarországon 756 új megoldást találtak fel. Ezek 70%-a független feltalálók műszaki alkotása, egyetemeink és kutatóintézeteink részesedése csupán 2%-os volt.

A hazai találmányok hasznosítására szolgáló állami támogatás a rendszer átszervezése következtében 2010-ben szünetelt. Ezért a Magyar Feltalálók Egyesülete az innováció kezdő lépését, a találmányok nemzetközi bemutatását, az IFIA támogatásából valósította meg. Bemutatókon 8 országban 30 magyar találmány szerzett elismerést és talált üzleti partnereket.
Az Egyesület szabálya szerint külföldön a legtöbb díjat elnyert találmány alkotója lesz az év feltalálója. Ezt a címet Nádas Béla nyerte el  Fokozatmentesen állítható, keringőlapátos motor   találmányával. Hölgyek közül a legsikeresebb feltaláló Latorcai-Ujházi Aranka volt, aki négy díjat is megszerzett Multimédiás mesekönyv  című alkotásával.

További tájékoztatás: 00209458078.

    Kiadó: Magyar Feltalálók Egyesülete (MAFE)

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI nonprofit Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.