2024. április 26. péntek

2011. március 17., csütörtök 17:28

A magyar elnökség az európai családok támogatása mellett
    Budapest, 2011. március 17., csütörtök (OS) - A soros magyar elnökség felvetése nyomán az Európai Unió tagállamai számára is mind fontosabbá válik a családpolitika. A fő cél, hogy minél több gyermek szülessen és minél több munkahely jöjjön létre Európában - hangsúlyozta Soltész Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkára.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium és a Külügyminisztérium civil fórum keretében egyeztetett a Millenárison a civil szervezetek képviselőivel az  Európa a családokért, a családok Európáért  című EU Elnökségi Népesedési és Családügyi Héthez és a demográfiáért és családügyért felelős miniszterek informális üléséhez kapcsolódóan. Az egyeztetés célja az volt, hogy a civil szervezetek és a média képviselői megismerhessék a magyar elnökségi törekvéseket, javaslataik, érveik beépülhessenek az uniós dokumentumokba és később, a 2014-től igénybe vehető uniós források felhasználásának tervezésénél, javítsák a gyermeket nevelők, illetve a családok esélyegyenlőségét.
    A magyar elnökség a demográfiai kérdéseket az Európai Unió egyik legfőbb kihívásának tekinti, ezért prioritásként kezeli a családok megerősítését és támogatását, a munka és a családi élet összeegyeztetését. Mindkettőtől hosszú távon a demográfiai folyamatok javulását reméli. A család és gyermeknevelés fontosságát hangsúlyozva a magyar elnökség tematikus hetet szervez 2011. március 28. és április 2. között  Európa a Családokért, a Családok Európáért- Népesedési és Családügyi Hét  címmel. A kiemelt eseménysorozat választ keres a demográfiai kihívásokra, bemutatja a jó gyakorlatokat, illetve keresi a tagállamok közötti együttműködés legmegfelelőbb formáit. Az esemény lehetőséget biztosít a véleménycserére, és rávilágít arra, hogy milyen fontos a családok figyelembevétele a politika alakításában.
    A tematikus hét kiemelkedő eseménye lesz a demográfiáért és családügyekért felelős miniszterek gödöllői informális találkozója 2011. április 1-jén, amely két fő témára koncentrál: az európai családok jövőjére és az európai családpolitikai együttműködésre.
    A családügy és az időspolitika tagállami hatáskör, mégis fontos, hogy szemléletváltozás következzék be és uniós szintű együttműködés alakuljon ki. Ennek alapján születhetnek meg az egyes országok nemzeti szintű családpolitikai stratégiái.

Budapest, 2011. március 17.

Kiadó: Nemzeti Erőforrás Minisztérium
--------------------------------------------------------------

Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja  az OS-be beadott  közleményeket,  a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett  közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Zrt.