OS Országos Sajtószolgálat
2024. május 6. hétfő
Ismertető


2011. április 27., szerda 09:36

Gépjármű-vezetői gyakorlati oktatás új módszerekkel Debrecenben
    Budapest, 2011. április 27., szerda (OS) - A Hajdúring Közérdekű, Közhasznú Alapítvány Autósiskolája Magyarországon elsőként rendszeresítette a kamerás gyakorlati oktatást. Ez a módszer garancia a tanulóknak, és az oktatóknak is a minőségi gépjármű-vezetői képzés terén. Nevelő-oktató hatása mellett a felvételek, mint egy  fekete dobozként  is funkcionálnak.

    A biztonsági kamerás gyakorlati oktatás elsősorban a tanulók érdekeit szolgálja, azáltal, hogy ellenőrizhetővé válik mi is történik tulajdonképpen egy-egy vezetési tanóra alatt.  Például: levezette-e a tanuló az előírt kötelező vezetési órákat, kapott-e elég instrukciót az oktatótól, mennyire volt figyelmes, illetve képes volt-e a tanuló a figyelmét megosztani? Betartotta-e a KRESZ által előírt szabályokat, mik voltak a pozitívumai vagy hibái a vezetés során, tudta-e ezeket a hibákat egyedül korrigálni, észlelte-e a veszélyhelyzeteket, milyen volt a reakciója egyes helyzetekben? Kért-e és kapott-e időben megfelelő segítséget az oktatótól a vezetés során akár gépjármű technikai kezeléssel kapcsolatban is?  A kamerás felvételek a gyakorlati oktatás után visszanézhetők, a tanuló az oktató segítségével kielemezheti, így a pozitívumokat kiemelve elősegítheti a tanulóban a helyes gépjármű-vezetői magatartás és szituációk rögzülését. Segít a lehetséges hibák későbbi korrigálásában, kiküszöbölésében. Fegyelmezettebb, és figyelmesebb lesz a tanuló ez által.  A tanulók hozzáállása az új módszerhez jónak bizonyult, hiszen ráébresztette őket arra, hogy mindez az ő érdeküket szolgálja elsősorban, és nagyon sokat tanulhatnak belőle előre is felkészülve a következő vezetési órára, vagy már magára a forgalmi vizsgára. Másrészről az oktatók érdekeit is védi a biztonsági kamerás oktatás, hiszen bármilyen számonkérés a tanuló részéről ellenőrizhető a felvételek alapján.    Fekete dobozként  funkcionálva rögzíti az esetleges baleseteket, a szabálysértések körülményeit. A felvételek bizonyítékként szolgálhatnak egy-egy ilyen esetben, nincs vita arról, hogy ki volt a hibás.  A kétcsatornás kamera a gépjármű belsejében könnyen felszerelhető. Külső felvételeket 140o, belső felvételek 170o-os látószögben készít. Éjjeli funkcióval is ellátott. Kép és hanganyagot vesz fel. Beépített GPS segítségével nyomon követi az autó mozgását, sebességét, és térképen rögzíti azt. Az időt, dátumot folyamatosan mutatja, méri. A felvételek személyi számítógépre lementhetők, a tanulók kérésére átadhatók.  A jövőben valószínűleg el fog terjedni az Autósiskolák körében a kamerás gyakorlati oktatás, sőt lehetséges ez a technika bevezetése a vizsgáztatások során is. A Hajdúring Közérdekű, Közhasznú Alapítvány mindenképpen támogatja ezt a módszert.  A biztonsági kamera használatával, tapasztalataival kapcsolatban a Hajdúring Közérdekű, Közhasznú Alapítvány szívesen tart bemutatót időpont egyeztetéssel. Címünk: 4026 Debrecen, Mester utca 1. szám II. emelet 2. ajtó Telefon: +36304139779 Gajdos Zoltán kuratóriumi elnök, vagy +36304148482 Dr. Gajdos Zoltán Zsolt iskolavezető  
    Kiadó: Hajdúring Közérdekű, Közhasznú Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI nonprofit Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.