OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 26. péntek
Ismertető


2011. május 9., hétfő 16:17

Az ország képviselőit az Ország Házába! (1. rész)
    Budapest, 2011. május 9., hétfő (OS) - A húsvétot követő napon, április 26.-án, az ünnepet szándékosan meg nem zavarva, addig jellemzően fel nem tett kérdésekkel kétrészes OS közlemény jelent meg a frissen aláírt Alaptörvény ellentmondásairól. A cím nem volt érdektelen: Alkotmánycsere örvén a nép jogfosztásának törvénybe iktatása? Az összeállítás minden demokrácia legfontosabb alapfeltételei közül hatnak a súlyos hiányát illetve durva sérelmét vetette fel, kétségkívül ellenőrizhető módon. A közleményt diktatúrákra jellemző mértékű csend, és szinte tökéletes elhallgatás követte. Tegyük fel ismét a kérdést: Kiknek az érdekében?

    A hat indokolt felvetés
-   az Alkotmányban deklarált népszuverenitás megszüntetését,
-   a választási törvények népszavazási úton való megváltoztatásának friss megtiltását,
-   az alapvető jogok és kötelességek tételes felsorolásának megszüntetését,
-   az Alkotmánybíróság garanciális eljárásának kezdeményezésére vonatkozó, eddig bárki számára fennálló jog megszüntetését,
-   az egyesülési jog alkotmányi szabályozásának igen kétségesen indokolható, és a pártok javára elmozduló átalakítását,
-   és az Alaptörvénynek a békés gyülekezés jogára vonatkozó, lényegesen kurtított szabályozását feszegette, mely már nem is biztosítja ennek a minden demokráciában vitathatatlan alapjogként kezelt jognak a szabad gyakorlását.

Az előbbi, államrendszert meghatározó súlyú szabályozások csendes megváltoztatása, majd a leírt felvetések teljes elhallgatása felvet egy mindegyiknél fontosabb kérdést.

Valóban az ország népének képviselői ülnek a többpárti, de ettől még nem feltétlenül demokratikusan működő parlamentben?
Lehetséges, hogy nem az ország képviselői töltik meg az Ország Házát, hanem egypárti képviselők helyett csak több, a nép végső érdekei ügyében egymástól nem is túlzottan különböző párt képviselői foglalták el a parlamentet, és használják azt pártok házaként?

Nyilván nem volt véletlen, hogy a parlamenti tömb villámgyorsan népszavazási tiltólistára tette a választási törvényeket, miután 2011. január 18.-án az Alkotmánybíróság két olyan határozatot is hozott, amelyek súlyosan veszélyeztették a többpárti csendben megvalósuló, hallgatólagos vagy mutyi-alapú párturalmat. Azt a pártdiktatúrát, amely már alaptörvénybe írtan látszik felváltani a nép elmúlt két évtizedben is csak hazug módon szuverénnek állított hatalmát.

Az AB két határozata szerint népszavazási aláírások gyűjthetők a következő kérdésekhez:

Akarja-e Ön, hogy az országgyűlési választásokon az egyéni választókerületi jelölés módja megváltozzon úgy, hogy a jelenlegi legalább hétszázötven helyett, csak legalább kétszáz választópolgárnak az aláírásával hitelesített ajánlására legyen szükség?

Akarja-e Ön, hogy az országgyűlési választásokon az egyéni választókerületi jelölés módja megváltozzon úgy, hogy minden választópolgár abban az egyéni választókerületben, amelyben a lakóhelye van, a jelenlegi egy helyett legfeljebb három egyéni választókerületi jelöltet ajánlhasson?

(folytatás!)

    Kiadó: Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.