OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 25. csütörtök
Ismertető


2011. június 14., kedd 13:23

A Nyílt Dokumentumformátum Szövetség üdvözli a kormány döntését
    Budapest, 2011. június 14., kedd (OS) - A Magyarországi Nyílt Dokumentumformátum Szövetség (ODFA Magyarország) üdvözli az infokommunikációs államtitkár bejelentését, amely szerint a kormányzati szférában a nyílt dokumentumformátum (ODF) lesz az alapértelmezett, kötelezően használandó szabvány.

    Az Információs Társadalom Parlamentje címet viselő konferencián Nyitrai Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációs államtitkára számolt be arról, hogy jelenleg készül az a kormányhatározat, amely rögzíti, a kormányzati szférában a Nyílt Dokumentum Formátum  (Open Document Format, röviden ODF) lesz a kötelezően használandó elektronikus dokumentumformátum szabvány.  A Magyarországi Nyílt Dokumentum Formátum Szövetség már a 2008-ban készített tanulmányában kimutatta, hogy az ODF szabvány alkalmazásával jelentős megtakarítást lehet elérni. A szövetség álláspontja szerint a kormány mostani döntése mélyreható, valódi változást indít el, mivel lehetővé teszi, hogy a kormányzat és az e-közigazgatási szolgáltatások felhasználói, így az önkormányzatok, a vállalkozások és az állampolgárok problémamentesen alkalmazhassák a költséghatékony, nyílt szabványokra épülő szoftvermegoldásokat.  A döntés további hozadéka, hogy a gyártófüggés megszűnése következtében újabb és újabb megtakarítási formák válnak lehetővé, illetve a szabványos adatformátumok alkalmazásának köszönhetően a korábbinál hatékonyabb, átjárhatóbb e-közigazgatási rendszerek kiépítése kezdődhet meg. A gyártó semlegességre törekvés, ill. az ilyen jellegű függőség minimalizálása ráadásul hozzájárul az állami vagyon növekedéséhez is, hiszen az állam így nemcsak bérlője és felhasználója lesz a felhasznált és kifejlesztett megoldásoknak, hanem valóban birtokolja az alkalmazások feletti kontrollt. Az Európai Unió ODF szabványt használó tagállamainak tapasztalatai alapján az is további előnyt jelent, hogy a nyílt szabványok, dokumentumformátumok és ezekre épülő megoldások alkalmazásával megakadályozható a beszerzésekkel és üzemeltetéssel kapcsolatos túlköltekezés és visszaélés.  A Szövetség szerint kulcsfontosságú, hogy az oktatásban is megkezdődjék a nyílt szabványokra, így például az ODF-re épülő szoftverek széleskörű bevezetése, hogy a tanulmányaikat elvégző diákok megfelelő szinten megismerhessék ezen alkalmazások használatát.  A Szövetség felajánlja széleskörű szakmai támogatását a kormányhatározat megalkotásához, illetve az átállási folyamat problémamentes véghezviteléhez.
    Kiadó: Magyarországi Nyílt Dokumentum Formátum Szövetség (ODFA Hungary)

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.