2024. április 20. szombat

2011. június 16., csütörtök 10:47

Derűsök szerint több sebből vérzik a leendő egyházi törvény
    Budapest, 2011. június 16., csütörtök (OS) - Elkészült az  új Lelkiismeret és vallásszabadság jogáról, valamint az egyházak, vallásfelekezetek és vallási közösségek jogállásáról szóló törvénytervezet, amely igen sok törvényellenes ezért megváltoztatandó pontot tartalmaz.

Miért is törvénysértő az új egyházi tv? Elsősorban azért, mert annak jelenlegi szövegezési formában való elfogadása után, NEM lehet Magyarországon 5 éven belül semmilyen egyházat alapítani, MÁS olvasatban, ez akár 20 év is lehet. Másodsorban minden új egyháznak csatolni kell a bejegyzéskor, hitéletét és szertartásaikat tartalmazó dokumentumot, amely nem új keletű, hiszen 20 éve előírja a törvény, hanem, az új szabályozás szerint szakértői díjat kell letétbe helyezni, hogy egy  konkurens  vallási felekezethez tartozó szakértő eldönthesse, melyik egyház tanítása jó, avagy káros, s úgy hogy egy szót se beszélt a vezetővel, a tagsággal. Harmadsorban, minden új törvény és határozat azt a célt szolgálja, hogy az adófizetők tudják, a pénzüket az állam mire költi. Így érthetetlen, hogy az  új  egyházaknak miért nem kell semmilyen bevallást készíteni a magánszemélyektől kapott 1% és annak állam által kiegészített összegéről, sőt ezen összeg felhasználást, avagy fel nem használását, miért nem ellenőrizheti semmilyen állami szerv. Hogyan várható el, hogy az egyházak által nyújtott szolgáltatások egy vonzó és sokak által keresett MEGOLDÁS legyen. Ez nem egyenlő bánásmód a többi szervezettel szemben! Negyedsorban 45 egyházzal kivételeznek, őket az állam  védetté  nyilvánította, mert olyan tevékenységet végeznek, amely az állam szerint  követendő , ezért ők mentesülnek minden új bejegyzési procedúrától, amely diszkriminatív és törvénysértő. A  maradék  200 egyháznak a törvény hatálybalépése után 30 napja lesz arra, hogy megfeleljen az új törvénynek, vagy nyilatkozzon arról, hogy Alapítványi keretek között végzi tovább a tevékenységét, ám ha ezt elmulasztja, minden vagyona (ingó és ingatlan tulajdona) a Magyar Államra szál, amely példátlan és törvénytelen, hiszen ez államosítás.

A kormány az új törvénnyel több problémát csinál, mintha nem csinált volna semmit. Sokkal olcsóbb lett volna, ha csak annyit mondtak volna, hogy az egyházak most x évig (amíg válság van), nem kapják meg az 1% kiegészítést, igaz a  nagy  egyházak átlag több százmilló forinttól, a  kicsik  meg százezrektől esnének el, de ezt megértené mindenki. Az nem fogadható el, hogy egy törvény célja az legyen, hogy egy adott közösség működése ellehetetlenüljön. Magyarországon nem! Magyarország egy befogadó, sokszínű demokratikus ország, melyben élni nem csak kiváltság, hanem célkitűzés is.

Mint derűs, optimista ember bízom Istenben és magamban annyira, hogy tudjam, mindig van választás, mindig lehet valamit jobban csinálni. Kérem, csinálják jobban!

Rózsahegyi Márk
    Kiadó: Derű Egyház