OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 30. kedd
Ismertető


2011. június 30., csütörtök 19:14

Bedőlt diákhitelek. Fekete listás adósok tízezreit termeli ki a felsőoktatás?
    Budapest, 2011. június 30., csütörtök (OS) - Felsőoktatási hallgatók tízezreit húzza be a csőbe a diákhitel-konstrukció, ha nem tájékozódnak a kölcsön felvétele előtt - akár szakember segítségét igénybe véve - a legapróbb részletekig.

    A diploma megszerzése után a fiatalok ezrei kerülhetnek BAR listára, újabban KHR listára, mert nem tudják időben fizetni a diákhitel törlesztő részleteit.
2001-ben a felsőfokú tanulmányok megkönnyítésére jött létre a Diákhitel-konstrukció, amely segít az jövedelem nélküli egyetemi-, főiskolai hallgatókat, hogy ki tudják fizetni jegyzeteiket, az albérletüket, a tandíjat, a menza díjat, egyáltalán hallgatók tudjanak maradni, ha szüleik nem bírják anyagilag segíteni őket. A diákhitel valóban egyedülálló megoldást kínál azzal, hogy a visszafizetést nem kell azonnal a hitelfelvétel után megkezdeni, de minden előzetes értesítés nélkül meg kell kezdeni a törlesztést a hallgatói jogviszony megszűnését követő negyedik hónap első napjától. Itt kezdődik a baj!
Ha a kezdő diplomás nem tud elhelyezkedni azonnal és nincs állandó jövedelme, akkor fel lehet készülni azokra a több mint kellemetlen meglepetésekre (szankciókra), amelyek a nehéz anyagi helyzetbe került diákhitel-adósokat nemfizetés esetén érik.
A kölcsönszerződés a Diákhitel Központ általi azonnali hatályú felmondással megszűnik, ha a hitelfelvevővel szembeni lejárt követelések összege a hitelfelvevő tárgyévre előírt havi törlesztő részletének hatszorosát eléri, ebben az esetben a még meg nem fizetett teljes tartozás egy összegben esedékessé és lejárttá válik;
A Diákhitel Központ jogosult behajtásra átadni az állami adóhatóságnak a sokszor milliós nagyságrendű követelését. Az APEH csak a munkavállaló fizetésének 33 százalékét tilthatja le.
A Diákhitel Központ Zrt. azon hitelfelvevőinek adatait átadja a KHR-t kezelő pénzügyi vállalkozásnak, akinek a lejárt és meg nem fizetett tartozásuk összege meghaladja a minimálbért és a késedelem folyamatosan, több mint kilencven napon keresztül fennállt. Ha a diákhitel felvevő rákerül a KHR listára (volt BAR lista), akkor egy bank sem áll vele szóba.
Vagyis egy átgondolatlanul felvett segítőkésznek látszó hitel-konstrukció tönkreteheti a fiatal pályakezdő diplomás egész életét!
Közérdekű javaslat:
Rendeletben kell szabályozni, hogy a diákhitel törlesztése csak akkor kezdődjön, ha a hallgatói jogviszonyból kikerülő fiatal munkahellyel rendelkezik.
Ha a diákhitel felvevő elveszti munkahelyét vagy beteg lesz, akkor szünetel a törlesztő kötelezettség.
A diákhitel felvevőt csak akkor lehet  KHR listára tenni , ha bíróság dönt arról, hogy az eredetileg felvett összeget szándékosan nem akarja visszafizetni. A fizetési szándék mentőkörülmény.
A Diákhitel Központ kölcsön szerződést semmilyen indokkal nem mondhatja fel, és legfeljebb 30 ezer forint törlesztő részlet állapíthat meg havonként.
Sajtószóvivő: Keszei Sándor (06-30/433-8754) Bővebb információ a www.mszoe.hu weblapon.

    Kiadó: Magyarországi Szülők Országos Egyesülete

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.