OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 24. szerda
Ismertető


2011. július 3., vasárnap 10:05

MUTASD MEG FIADNAK 56-ot - a balatonlellei I. Magyar Világtalálkozó 56-OS SZABADSÁGHARCOSAINAK KÖZÖS NYILATKOZATA
    Budapest, 2011. július 3., vasárnap (OS) -

    2011-ben ünnepeljük az 56-os forradalom és szabadságharc 55. évfordulóját. Ezért a Világtalálkozó keretében kezdeményeztük az 56-osok találkozója megszervezését is  Mutasd meg fiadnak 56-ot   címmel 2011. július 2-án. A találkozó védnöki szervezetei az 56-os Történelmi Alapítvány, az 56-os Szabadságharcos Lovagrend, a Közép-Európai Club Pannonia Közhasznú Egyesület (KEP) és a Magyarságszolgálati Alapítvány. Prof. Dr. Horváth János, a Magyar Országgyűlés korelnöke, az Interparlamentáris Unió magyar elnöke vállalta a fővédnökséget és nyitotta meg a rendezvényt.
Az egykori szabadságharcosok, történészek, a forradalomra emlékezők elevenítették fel az eseményeket és szóltak máig ható tanulságokról.
A szervezők a balatonlellei Magyar Világtalálkozó alkalmából az 55. évforduló tiszteletére kezdeményezték az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékhelyeinek szervezett utazásokon történő bemutatását. Azzal a céllal tették ezt, hogy a forradalom még élő nemzedéke átörökíthesse fiainak, a következő nemzedéknek az 1956-os forradalom és szabadságharc világtörténelmi jelentőségét, történelmünket, jelenünket, jövőnket is meghatározó szerepét, és hitelesen bizonyítsa: a forradalom napjaiban hazánk teljes területén a nemzet egységesen kiállt a Rákosi-rendszer leváltásáért, a szovjet mintájú kommunizmus felszámolásáért.
Azt szeretnénk, ha fiaink – és majd az ő fiaik, a következő nemzedékek – éppen úgy megismerjék 1956 eseményeit, emlékhelyeit, ahogyan a régebbi korokét. Ezért állítottunk össze olyan programokat, amelyeken felkészült utazásszervezők viszik majd végig utasaikat a legfontosabb 56-os emlékhelyeken. Budapestet és három régiót mutatunk be a KEP által kiadott DVD-én mintegy 300 fotóval különböző emlékhelyekről. Ezeknek a helyeknek a kiválasztásakor az vezérelt bennünket, hogy a szakmai ismeretek mellett magas színvonalú kikapcsolódást, például lehetőleg mindenütt gyógyfürdőzési lehetőséget biztosítsunk. A vidéki útvonalak magukba foglalják a térség kiemelkedő, nem 1956-os nevezetességeit, kulturális értékeit is.
Az egész világ közvéleményének, de itt Balatonlellén mindenekelőtt az 56-osok fiainak szól a Magyar Világtalálkozó programjában megfogalmazott és az 56-os szabadságharcosok mai dialógus fórumán kiegészített és megerősített üzenet, hogy:
-   egy a magyar nemzet, éljünk a világ bármely pontján;
-   értékeinket, hagyományainkat őrizzük meg és teremtsünk új értékeket;
-   összefogásunk és teljesítményeink által legyünk ismertek a világban és fiaink számára is ezt hagyjuk elsősorban örökül 56-tal kapcsolatban is.

Az 56-osok e törekvések támogatását kérik a mindenkori állami vezetéstől.

Balatonlelle, 2011. július 2.

Aláírok:
56-os Történelmi Alapítvány
56-os Szabadságharcos Lovagrend
Közép-Európai Club Pannonia KhE
Magyarságszolgálati Alapítvány
a külhoni 56-os magyarok képviselői
a Világtalálkozó 56-os Konferenciája fővédnöke: Prof. Dr. Horváth János
az Országgyűlés korelnöke, az Interparlamentáris Unió magyar elnöke

    Kiadó: Közép Európai Club Egyesület

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.