OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 29. hétfő
Ismertető


2011. július 11., hétfő 13:52

Nincs jogalapja a jogi szakvizsga egyik előfeltételének? Az ombudsman a budapesti ügyvédjelöltek szakvizsgára bocsátásáról
    Budapest, 2011. július 11., hétfő (OS) - Nem felel meg a jogbiztonság követelményének, mert jogszabály nem ad rá felhatalmazást, hogy a Budapesti Ügyvédi Kamara a képzését záró vizsga eredményes letételéhez kösse az ügyvédjelöltek jogi szakvizsgára bocsátását – állapította meg az állampolgári jogok országgyűlési biztosa és felkérte a kamara elnökét az alkotmányos visszásság orvoslására.

    A jogszabály azt írja elő, hogy a jogi szakvizsgára bocsátás feltétele a jogi végzettség, a szakvizsgát megelőző legalább 3 éves joggyakorlat megszerzése és a jogi szakvizsgadíj megfizetése. A gyakorlat ideje alatt a jelölt a munkáltatója által szervezett, vagy más jogi szakmai oktatásban vehet részt, amit a munkáltató, illetve a szakmai kamara kötelezővé tehet. A kamara elnökségi határozata ezt toldja meg azzal, hogy a képzésen való részvétel és a záróvizsgák letétele a szakvizsgára bocsátás előfeltétele.

A Budapesti Ügyvédi Kamara elnöke az elnökség határozatát azzal magyarázta, hogy a jogszabályok erre vonatkozó rendelkezése hiányában és a területi kamarák működési önállóságából eredően valamennyi kamara saját döntésének függvénye, milyen feltételekkel szervezik meg az ügyvédjelöltek képzését. Azaz a jogszabályok szerinti általános felhatalmazás kimerül abban, hogy egyrészt a kamarák részére kötelezővé teszi a szakmai képzést, másrészt kifejezetten úgy rendelkezik, hogy a kamarák a képzésen való részvételt kötelezővé tehetik. A Budapesti Ügyvédi Kamara nem terjeszkedik túl a jogszabályi felhatalmazáson – érvelt a kamara elnöke.

Szabó Máté ombudsman ezzel ellentétben arra mutatott rá, hogy a jogszabálynak nem része a szakmai oktatás záróvizsgája. Az elnökségi határozat tehát a sikeres záróvizsga követelményével olyan többletkötelezettséget ír elő, amely a jogszabály szerint nem feltétele a jogi szakvizsgára jelentkezésnek. A biztos felkérte a Budapesti Ügyvédi Kamara elnökét, hogy ennek szellemében kezdeményezze az elnökségi határozat módosítását.

    Kiadó: Országgyűlési Biztos Hivatala

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.