OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 27. szombat
Ismertető


2011. július 11., hétfő 17:22

Tabajdi: A méhek csak európai összefogással menthetők meg! - Méhek nélkül nincs termés, nincs élelem és nincs élet sem (1. rész)
    Budapest, 2011. július 11., hétfő (OS) - Tabajdi Csaba bemutatta jelentését a méhészeti ágazat helyzetéről az Európai Parlamentben

    Tabajdi Csaba, az Európai Parlament Mezőgazdasági Bizottságának magyar főtagja bemutatta az Európai Unió méhészeti ágazatának helyzetéről készített jelentését a Mezőgazdasági Bizottság mai ülésén. A jelentés vizsgálja a méhek romló egészségügyi állapotának okait is, és megoldási javaslatokat tesz a probléma kezelésére.  A méhészet csak európai összefogással menthető meg. Az ágazat fennmaradása és fejlődése érdekében európai szinten kell összehangolnunk új gyógyászati termékek kutatását és gyártását. Több közösségi forrás kell a legsúlyosabb méh-betegségek kezelésére szolgáló gyógyszerek kifejlesztésére  - hangsúlyozta az MSZP EP delegáció vezetője. A méhészeti ágazat különös jelentőséggel bír az Európai Unióban. A méz előállításán túl a méhek a beporzással pótolhatatlan szerepet játszanak a mezőgazdaságban.

Tabajdi szorgalmazta a méh-betegségekkel kapcsolatos európai szintű kutatások fokozását, és a tudományos eredmények tagállamok közötti, kölcsönös megosztását.  A méhegészségügyi piac kicsi, ezért az állategészségüggyel foglalkozó nagy vállalatok nem igazán érdekeltek az új gyógyszerek fejlesztésében. A kis- és középvállalatok által végzett kutatásokat uniós forrásokkal kellene ösztönözni.

A képviselő kifejtette, hogy további kutatások szükségesek a leginkább mérgező hatóanyagok helyettesítése érdekében is. Ha sikerül kevésbé mérgező, vagy hamarabb lebomló hatóanyagot kifejleszteni, akkor annak használatát kell előnyben részesíteni. További méhegészségügyi kockázatot jelent, ha a növényvédőszereket nem megfelelően, vagy túlzott mértékben használja fel a mezőgazdaság.  Közösségi szinten kellene szabályozni az integrált növényvédelem alapelveit. Ma uniós szinten csak iránymutatásokat fogalmaz meg a szabályozás, de annak értelmezését és végrehajtását a tagállamokra bízza. Így egészen eltérő nemzeti szabályokkal találkozhatunk Európában.

A méhészeti ágazat egyik fő problémája a nem megfelelő szervezettség. Nincsenek megbízható adatok a tagállami méhállományokról, a méhészek pontos számáról, hiányoznak a megbetegedésekről és a méhpusztulások körülményeiről vezetett, uniós szinten összehasonlítható statisztikák. A hatékony védekezés érdekében ezért tagállami keretekben működő, de európai szinten összehangolt felügyeleti rendszerre van szükség.  - fejtette ki a szocialisták delegációvezetője.

    Kiadó: Magyar Szocialista Párt Európai Parlamenti Delegációja

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.