OS Országos Sajtószolgálat
2024. május 3. péntek
Ismertető


2011. július 17., vasárnap 20:43

Egy fehérvári kőleves főzet mának szóló üzenete
    Budapest, 2011. július 17., vasárnap (OS) - MEGHÍVÓ: Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata,a MH Összhaderőnemi Parancsnoksága, és a rendezvényt támogató civil szervezetek tisztelettel meghívják Önt és családját, ismerőseit, partnereit a Magyar Királyi 17. székesfehérvári honvéd gyalogezred emléknapja alkalmából rendezendő megemlékezésre.Ideje: 2011. július 18-án 14.00 órakor Helye: Székesfehérvár, Tiszti Klub (az ezred egykori laktanyája/, Malom u. 2.Program:14.00 – könyvbemutató (Damó Elemér: Honvédtiszt az I. Világháborúban)14.45.- Márkosfalvi Sipos Gyula magyar királyi ezredes (az ezred egykori parancsnoka) szobrának avatása. Alkotó: Horváth Lajos15.15. – a 17-es gyalogezred emlékművének megkoszorúzása (Zichy-liget)

    Július 18-a a fehérvári 17-es ezred emléknapja... Márkosfalvi Sipos Gyula ezredes 1915. májusától 1918. végéig, a frontok felbomlásáig parancsnokolta a 17-eseket. Az ezred kevés katonai alakulatok egyike, akik a háborúskodás megszűntének hírére, zárt alakzatban, fegyverüket, katonai mivoltukat megtartva, sőt ahol kellett annak megtartásáért, esküjükhöz híven a hazautazás keservei közepette is tették a dolgukat. Igaz ugyan, hogy hazatérésükkor mindenre számítottak, csak arra nem, hogy a rövid éljenzésüket követően, néhány nap múlva szélnek eresztik őket az akkori hatalom képviselői. A több mint 4 év frontszolgálat alatt az ezred több ízben került feltöltésre, veszítette el – akkori nyelvezeten szólva – a puskáinak , zömét.    

A 17-es ezred állományából, akik túlélték a galíciai és az olasz frontok kínjait helytállásukkal méltán érdemelték volna ki a haza hálájának megnyilvánulásait. E helyett rájuk az újabb éhezés, munkanélküliség várt, sokukra betegeskedés, a rokkantság, a családjukról való gondoskodás terhei zúdultak

Ők a fronton voltak egymásra utalva, őket a halált osztó gránátok és puskák, ágyúk tüze, nem ritkán az ellenféllel folytatott kézitusák forrasztották eggyé.

Nekünk, a ma élő nemzedéknek szerencsére nem kell ilyen megmérettetéssel szembesülnünk. De egyre nélkülözhetetlenebb szükségét éljük a civil szervezetek közti együttműködésnek, a hivatalok, önkormányzatok, egyházak képviselői, az adófizető polgárok és a gazdasági értékeket teremtő vállalkozások közti kooperációnak, vagyis az 1+1 = 3 elv érvényre juttatásának. http://krajczaros.uw.hu



    Kiadó: Krajczáros Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.