2024. szeptember 9. hétfő

2011. szeptember 5., hétfő 14:24

Nyilatkozat
    Budapest, 2011. szeptember 5., hétfő (OS) -

Az új Munka Törvénykönyvének tervezetéről tárgyalt hétfőn Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője és Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke. A megbeszélésen áttekintették a munkavállalók helyzetét. A felek egyetértettek, hogy a keresztény-szociális alapelvek nyomán az ember méltósága semmilyen körülmények között nem csorbulhat az új szabályozásban és nem lehet gazdasági-, társadalmi folyamatok tárgyává, eszközévé alacsonyítani. Ezt különös figyelemmel kell egyes multinacionális láncok esetében betartatni, tekintettel az ott dolgozók kiszolgáltatottságára.  A politikus és a szakszervezeti vezető megerősítette, hogy a család védelmének fokozott hangsúlyt kell biztosítani a szabályozásban és nem elfogadható a már korábban meglévő kedvezmények csorbítása az ő kárukra.  A helyzetértékelés során hangsúlyozták, hogy biztosítani kell a munkavállalók megfelelő mozgásterét munkáltatóikkal szemben, valamint be kell tartatni az alkalmazottak személyes adatainak, magánszférájának védelmét.   Az egyeztetésen mindketten egyetértettek, hogy üdvözlendő az a tény, hogy a kisgyerekes szülők és a védett korban lévőkre nagyobb figyelmet fordít a tervezet előző változata is, ugyanakkor továbbra is különös tekintettel kell lenni az édesanyaként, vagy édesapaként dolgozó munkavállalók azon elvárásaira, hogy a mindennapi életben is összeegyeztethető legyen a munka és a család világa.
    Kiadó: Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP)

Tájékoztatjuk Kedves Olvasóinkat, hogy a Nemzeti Közleménytár valamennyi közleményét a megújult mti.hu oldalon találják. 2024. december 31-ig – a megújult felület mellett – még erről az oldalról is elérhetőek az OS közlemények.