OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 27. szombat
Ismertető


2011. október 6., csütörtök 14:37

Tabajdi: Uniós segítség mentheti meg a méhészetet! A biztonságos élelmiszertermelés a tét; Egységes európai antibiotikum határértékek a mézben (1. rész)
    Budapest, 2011. október 6., csütörtök (OS) - Az Európai Parlament Mezőgazdasági Bizottsága ma egyhangúlag elfogadta Tabajdi Csaba - a méhészeti ágazat helyzetéről  és a méhek egészségügyi állapotáról készített - jelentését. A jelentés vizsgálja a méhek romló egészségügyi állapotának okait is, és megoldási javaslatokat tesz a probléma kezelésére.  Nem egyszerűen a méztermelés, hanem a biztonságos élelmiszerellátás a tét. A méhészetnek kiemelkedően fontos szerepe van az élelmiszertermelésben, hiszen a legtöbb zöldség és gyümölcs, valamint bizonyos takarmánynövények előállításához elengedhetetlen a méhek beporzása.  Beporzó rovarok nélkül veszélybe kerülhet a világ élelmezése és a biológiai sokféleség is - mondta el a jelentéstevő.

    Tabajdi Csaba kifejtette:  Nagy probléma, hogy a méhészeknek jelenleg nem áll rendelkezésére elegendő, megfelelően hatékony állatgyógyászati készítmény. Kulcsfontosságú az új készítmények fejlesztése, az uniós támogatások növelése, valamint a jogszabályi harmonizáció.



A kaptárelhagyás világszerte ismert jelenség. A méhek - több egészséget befolyásoló tényező együttes eredményeként - annyira legyengülnek, hogy tömegesen nem képesek visszatérni a kaptárba, elpusztulnak, a méhcsalád pedig rövidesen összeomlik. A káros tényezők között első helyen szerepel a méhek leggyakoribb külső élősködője, a Varroa atka és az általa terjesztett betegségek. Probléma ezen kívül a nagy kaptársűrűség és a természetes méhlegelők eltűnése, de a növényvédőszer-használatból adódó mérgező hatások is.



Tabajdi elmondta, hogy a méhészeti ágazat további problémája a nem megfelelő szervezettség.  Nincsenek megbízható adatok a tagállami méhállományokról, a méhészek pontos számáról. Hiányoznak a megbetegedésekről és a méhpusztulások körülményeiről vezetett, uniós szinten összehasonlítható statisztikák. A hatékony védekezés érdekében ezért tagállami keretekben működő, de európai szinten összehangolt felügyeleti rendszerre lenne szükség.  - fejtette ki a szocialisták delegációvezetője.



Fontos előrelépés, hogy a Tabajdi-jelentés rendezheti a mézben megengedett antibiotikum tartalom körül kialakult kaotikus helyzetet. Az uniós irányelv jelenleg zéró toleranciát ír elő, de lehetőséget ad a tagállamoknak arra, hogy ennél magasabb nemzeti határértékeket határozzanak meg. Emiatt ma ugyanaz a méz Németországban fogyaszthatónak, míg Magyarországon szennyezettnek és megsemmisítendőnek minősül. Ez rontja az exportra termelő országok, köztük Magyarország piaci esélyeit. A jelentés 10 mikrogramos intézkedési referenciapontok (RPA) meghatározását kéri egységesen Európában.  



A képviselő jelentésében szorgalmazta, hogy az EU Biodiverzitás Stratégia céljainak szellemében az agrár-környezetvédelmi programok 2014-től fokozottan támogassák a  beporzó barát  gyepek és táblaszegélyek létesítését, valamint az olyan növényfajták és vetésforgók alkalmazását, amelyek biztosítják a méhek változatos táplálkozását.

    Kiadó: Magyar Szocialista Párt Európai Parlamenti Delegációja

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.