OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 27. szombat
Ismertető


2011. november 4., péntek 14:11

Színre lép az új roma elit - A Roma Oktatási Alap ösztöndíj-átadója
    Budapest, 2011. november 4., péntek (OS) - 167 roma egyetemista és főiskolás vehette át pénteken a Roma Oktatási Alap (ROA) ösztöndíját Budapesten. A romák oktatása terén  legtöbb  nemzetközi tapasztalattal bíró szervezet a roma fiatalok számára nyújtott ösztöndíjrendszerrel próbálja kiegyenlíteni az oktatási rendszer egyenlőtlenségeit.

    Ebben a tanévben a ROA az egyedüli szervezet, amely tömegesen nyújt pénzbeli segítséget roma felsőoktatási hallgatóknak. Az idén 228 fiatal pályázott; a nyertes 167 diák a felsőoktatás számtalan szegmensét képviseli. A diákok között logisztikai menedzserek, jogászok, kriminológusok éppúgy megtalálhatóak, mint tanárok, katonák vagy orvosok. Amint azt Szira Judit, a ROA vezetője a díjátadó ünnepségen elmondta: az idei év azért is különleges, mert a pályázók mind beleegyeztek, hogy nyilvánosan vállalják cigányságukat, és romaként jelenjenek meg többek között a szervezet honlapján.  Ez nagy bátorságra, egészséges identitásra vall. A Roma Oktatási Alap egy látható roma értelmiséget szeretne támogatni  – mondta el a megnyitón Szira Judit.  A rendezvényen felszólalt Kótai Mihály kilencszeres ökölvívó világbajnok, aki jelenleg a Semmelweis Orvostudományi Egyetem elsőéves hallgatója. A rakamazi cigánytelepről származó sportoló-egyetemista életében először beszélt nagyszámú  roma fiatal előtt arról: hogyan motiválhat valakit a cigánysága.  Persze egy budai felső-középosztálybeli fiú könnyebben indult volna. De épp a származás az, ami meggyorsíthatja a dolgokat, ami erőt adhat. Ha van egy álmod, ha képes vagy megdolgozni érte, mint én tettem, bármit elérhetsz  – mondta Kótai diáktársainak.  
    Kiadó: Roma Oktatási Alap

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.