OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 29. hétfő
Ismertető


2011. november 8., kedd 07:52

Már a kiinduló pontnál is hibás az új roma stratégia tervezet - állítja a Magyar Főnix Mozgalom
    Budapest, 2011. november 8., kedd (OS) - A korábbi szocialista kormányok cigánypolitikájánál burkoltabb formában, de változatlanul a pozitív diszkrimináció eszközeivel akarja a cigány etnikumot a többségi társadalomba integrálni a társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár. Az európai uniós elvárásoknak megfelelni akarás szándékával összeállított tervezet  bizonyíték alapú szakpolitikát   ígér, miközben semmiféle konkrét és mért adat nem áll a rendelkezésére ennek a kivitelezéséhez.

    A honi cigányság pontos létszámát még megbecsülni is nehezen tudó Balog Zoltánék roma stratégiája az utópista szocialistákat idézi: egy soha nem volt, idealizált társadalom víziójába igyekszik beleilleszteni a szocialista tervgazdálkodásra jellemző, előírt kvótákat.  A tervezet számot vet a problémák egy részével – nem is tagadhatná –, viszont következtetéseiben rendre a cigányság javára elfogult. Elismeri, hogy messze az európai uniós átlag feletti a magyarországi romák pénzbeli támogatása, megállapítja, hogy a gettókban jellemzőek az etnikai konfliktusok és a magas bűnelkövetési hajlandóság is, de a valós elemeket tartalmazó értékelés cinikus és alaptalan vádaskodásokba csap át, amikor a cigány tanulók közoktatásban való részvételét taglalja. Az államtitkárság véleménye, mely szerint a nem roma szülők gyermekeinek elvándorlása a lakóhelyüktől távolabbi iskolákba előítéleten alapul, döbbenetes tájékozatlanságra utal, a magántanulóvá nyilvánítást pedig a szegregáció eszközeként feltüntetni a legmagasabb fokú szakmai dilettantizmus. Köszönőviszonyban sincs a valósággal Balogék azon megállapítása, mely szerint a kriminalizálódás folyamata a pedagógusok által megállítható, és mindez nem más, mint pusztán korszerű pedagógiai módszerek kérdése! A roma stratégia nagyvonalúan elfeledkezik a többség tanuláshoz való jogáról, amikor a közoktatásban alulról jövő módon kialakult szegregációt emlegeti megakadályozandó tendenciaként, holott a cigány tanulók számára is üdvözítőbb lenne a saját tempójukban történő haladás – lehetőleg – cigány pedagógusokkal. A roma stratégia tervezete nem nélkülözi a hangzatos, ám nyilvánvalóan megalapozatlan és kivitelezhetetlen terveket és állításokat. Hogyan képzelik el például a korai iskolaelhagyók létszámának 10 %-ra csökkentését a 2020-as évig? Adminisztratív eszközökkel szándékoznak az oktatásba beavatkozni? Az ilyen  tervgazdálkodás  csak az oktatás minőségének a drasztikus romlását eredményezheti, konkrétan azt, hogy majdnem analfabéták is az iskola kebelében maradhatnak, miközben az eredményes oktató-nevelő munkát szinte teljesen lehetetlenné teszik.  A Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság komoly munkát végzett. 122 oldalasra sikeredett roma stratégiájuk célja a cigányság integrálása a magyar társadalomba, nem mellékesen az esélyegyenlőség biztosítása. A Magyar Főnix Mozgalom szerint ez utóbbira  – nomen est omen – valóban nagy szükség van. Minden magyar számára – a cigánysággal szemben. Bíber József Tibor, a Magyar Főnix Mozgalom elnöke
    Kiadó: Magyar Főnix Mozgalom

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.