OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 19. péntek
Ismertető


2011. november 9., szerda 11:59

Éles vita a kádári-szocializmusról a KEP fórumán
    Budapest, 2011. november 9., szerda (OS) -

    Dr Simon István történész, a Peyer Károly Társaság szóvivője, a MOL levéltárosa előadása alapján vitatta meg a Közép-Európai Club Pannonia Közhasznú Egyesület (KEP) a Kádár – korszak sajátosságait legutóbbi fórumán. Simon István előadásában hangsúlyozta, hogy a kádári-szocializmus belső és külső  eladhatósága , a reformképesség illúziójának fenntartása jelentette azt az egyediséget, amely nyugaton a 70-es évekre elismerést és várakozásokat váltott ki egyes politikai tényezőkből a rendszerrel kapcsolatban. Itt az SPD kulcshelyzete, szerepe volt az elsődleges. Az enyhülési politika realitása, a párbeszéd kényszere és óhaja mögött jól dokumentálhatóan megjelent, a  demokratikus szocializmus  és a szocialista demokrácia  modelljének  versengése . Az MSZMP gazdasági reform-kísérletei jelentették azt az illúziót és várakozásokat, amelyek megjelentek a nyugati szocdem pártok részéről már a 60-as évek közepétől. A fentiekből következően olyan fogalmak köré rendezte Simon mondanivalóját, mint:
Illúziók (reform, megújulás)
Kompromisszum-kényszer (belső társadalmi béke)
Igazodási-kényszer (Varsói Szerződésen belül)
Ezzel a baloldali együttműködés kérdése elvezetett a rendszerváltozás egyik fontos eleméhez: hogyan vált az un. reformkommunistákból SzocIntern háttérrel  hiteles  szociáldemokrata tényező a 80-as évek végére, ezzel beteljesítve a korábbi nyugati várakozásokat, amely szerint a  kommunizmus  megreformálható és újra megvalósulhat a   baloldali egység .
Az előadást követő vitában a rendezvény moderátora Dr Gantner Péter történész nagy súllyal vetette fel Kádár János személyes felelősségét az 56 utáni megtorlásban, majd szerepét a kiegyezésben, az elért eredményekben. Simon István szerint vitathatatlan Kádár felelőssége, de szerinte hasonlóan fogadó kész volt a kiegyezésre, mint Ferenc József. Több hozzászóló megemlítette Kádár népszerűségét, emberi magatartásának szimpatikus vonásait. Megemlítették, hogy ezt Kádár jórészt az éppen 50 évvel ezelőtt 1961- decemberében meghirdetett programjával érte el, amely szerint, aki nincs ellenünk, az velünk van . Szabó András ny. nagykövet a vitában kiemelte Kádár János megnövekedett népszerűségét nyugaton és Magyarország külpolitikai és külgazdasági sikereit a világban. Többen élesen tiltakoztak Kádárral kapcsolatban a szimpatikus jelző használata ellen bármilyen összefüggésben. Így pl. Radda István Bécsből, aki jelenleg az 56-os Szabadságharcos Lovagrend Német - Osztrák Nagypriorátusának az elnöke. E vitával kapcsolatosan összefoglalójában a fórum elnöke Dr Czeglédi József a KEP ügyvezető elnöke, az 56-os forradalom fegyveres résztvevője arra utalt, hogy Kádárnak különböző emberi tulajdonságai voltak, amelyek hozzájárulhattak a  legvidámabb barak  kiépítéséhez, de fő jellemzője, hogy gyilkos volt, mert nemcsak általában az 56-os véres megtorlásáért, hanem Nagy Imre kivégzéséért is elsősorban ő felel.
A KEP rendezvény végén Dr Tanka László a Magyar Világtalálkozó alapító elnöke elismerő oklevelet adott át a KEP 56-os Dialógus Bizottsága elnökének Czeglédi Józsefnek az idei Világtalálkozó 56-os Konferenciájának megszervezéséért és tájékoztatást adott a 2012. július 1-8 között megszervezésre kerülő II. Magyar Világtalálkozó programjáról. További információ: www.kepcp.hu

    KEP Elnökség

    Kiadó: Közép Európai Club Egyesület

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.