OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 28. vasárnap
Ismertető


2011. december 9., péntek 14:37

Az európai szociáldemokraták mélyen elítélik az MSZP betiltására irányuló törekvéseket
    Budapest, 2011. december 9., péntek (OS) - Martin Schulz, az EP Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége képviselőcsoportjának vezetője élesen elítélte a magyar kormányt azért, amiért az a Magyar Szocialista Pártot felelőssé kívánja tenni és meg akarja bélyegezni az 1956-89 közti kommunista időszak alatt elkövetett bűnökért. A Magyar Országgyűlés azt tervezi, hogy e hónapban elfogadja a magyar alaptörvény átmeneti rendelkezéseit, amelyek a tervezet szerint a szocialistákat vádolnák a rendszerváltás előtti korszak bűneiért, és megnyitnák az utat afelé, hogy eltiltsák őket a közélettől.

    Martin Schulz kijelentette:  Európai demokratikus mércével teljes mértékben elfogadhatatlan, hogy az 1989 előtti kommunista rendszer bűnei miatt bűnbaknak nyilvánítsák azt a pártot, amelyet az elmúlt húsz évben több alkalommal legitimáltak a magyar választók. Az MSZP-t nem lehet a korábbi MSZMP-vel azonosítani. Ellenkezőleg, a Magyar Szocialista Párt egyértelműen az európai alapértékek és a demokratikus hagyományok alapján működik, és, ahogyan azt az 1990 óta kormányon töltött három ciklusa is jelzi, tiszteletben tartja a jogállamiságot. A magyar kormánynak az a szándéka, hogy kizárólagossá tegye a maga politikai hatalmát, attól fél, hogy erős európai, szociáldemokrata szellemiségű ellenzéke lesz.    A Magyar Szocialista Párt felszámolására irányuló törekvés ellentétes a pluralizmus, és a képviseleti demokrácia alapelvével, amelyet a Lisszaboni Szerződés is véd, és egyértelműen sérti az EU Alapjogi Chartájában megfogalmazott gyülekezési és egyesülési szabadságjogokat.  - fejtette ki Schulz.   A Magyar Szocialista Párt volt az egyik főszereplője a magyarországi békés rendszerváltásnak a kommunista rendszer 1989-es összeomlása után. Ez a békés, tárgyalásos politikai átmenet megoldotta a legsürgetőbb politikai kérdéseket, így az átvilágítást és az igazságtételt is. Sem szükség nincsen rá, sem bármilyen erkölcsi vagy politikai indok nem támasztja alá azt, hogy megvádolják azt a pártot, amely már bebizonyította egyértelmű elkötelezettségét a demokrácia és Európa iránt.    Veszélyes precedenst teremtünk Európában, ha nem lépünk fel az ilyen törekvések ellen. Ha az Európai Unió szó nélkül eltűri azt, hogy 20 évvel a Berlini Fal leomlása után egy kormány félelmet keltsen állampolgáraiban, akkor ugyanez más tagállamokban is megtörténhet. Mindannyiunkkal megtörténhet. Az Európai Szocialista Frakció nem fogja eltűrni az ilyen törekvéseket.  - tette hozzá Martin Schulz.
    Kiadó: Magyar Szocialista Párt Európai Parlamenti Delegációja

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.