OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 26. péntek
Ismertető


2011. december 14., szerda 10:28

Bántja a szemét – az ombudsman a hulladékszállítás korlátozásáról
    Budapest, 2011. december 14., szerda (OS) - Nem volt matrica a kukán, nem vitték el a szemetet. Az ombudsman a jogbiztonságot hiányolja, mert a törvényhozók nem határozták meg, mikor korlátozható a közszolgáltatás teljesítése.

    A hatályos jogszabályi előírások szerint a közszolgáltatónak minden esetben kötelező begyűjtenie az ingatlantulajdonosoktól a helyi előírások szerint kihelyezett hulladékot, a lakosok pedig kötelesek a hulladékot átadni és a díjat megfizetni. Ennek ellenére Szabó Máté több panaszbeadványból is arról értesült, hogy a közszolgáltatók a kukákra felragasztandó matrica hiányában – a  helyi rendeletek szabályozása okán, vagy ezek hiányában is – nem szállítják el a hulladékot.

A legutóbbi egyik konkrét esettel összefüggésben az állampolgári jogok biztosa jelentésében arra emlékeztetett, hogy az elszállításnak a helyi rendelet alapján nem feltétele a matrica felragasztása, a matrica hiányára hivatkozva  a közszolgáltató nem tagadhatja meg a szemét elszállítását. Szabó Máté hangsúlyozta, hogy a közszolgáltató nem szabhat a helyi rendelet és a közszolgáltatási szerződés előírásaival szemben vagy azokon túlmutató feltételeket. Amennyiben az ingatlan tulajdonosa nem fizeti meg a díjat – és ezért nem jut a matricához – a díj automatikusan díjhátralékká változik, melynek behajtásáról a jegyzőnek kell gondoskodnia. Ha pedig egy ingatlantulajdonos nem fizeti meg a díjat, az nem ok arra, hogy a közszolgáltató felbontsa vele a szerződést. Az ingatlantulajdonos egyrészt nem választhat szolgáltatót, másrészt nem a matrica elhelyezéséből következik a szerződéses kapcsolat a közszolgáltató és az ingatlantulajdonos között, arra önmagában a hulladékgyűjtő edény kihelyezése, illetve átadása is utal.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa jelentésében ezért hangsúlyozta, hogy a közszolgáltatás teljesítése csak törvényben vagy kormányrendeletben meghatározott esetekben korlátozható. Jelenleg nincs olyan magasabb szintű jogszabályi előírás, amelynek alapján a közszolgáltató a matrica hiányában megtagadhatná a hulladék elszállítását.

A közszolgáltatók  matricás rendszerének  célja az ombudsman szerint nem több, mint a háztartások regisztrációja, valamint a közszolgáltatóknál vezetett nyilvántartás segítése, és a díjat nem fizetők kiszűrése. A gyakorlat tehát a közszolgáltatók szempontjából érthető, másfelől azonban a jelenlegi szabályozás nem támogatja hatékonyan a díjak, illetve kintlévőségek beszedését – mutatott rá az ombudsman a közszolgáltatóktól kapott jelzések alapján.

Szabó Máté felkérte a legutóbbi panaszügyben megnevezett közszolgáltató vezetőjét, hogy intézkedjen a jogszabályoknak megfelelő feladatellátásról. A vidékfejlesztési miniszternek pedig javasolta, hogy kezdeményezze annak meghatározását, milyen esetekben korlátozható a közszolgáltatás, és miként biztosítható a közszolgáltatás folyamatossága akkor, ha a díjakból származó bevétel nem fedezi a költségeket.

    Kiadó: Országgyűlési Biztos Hivatala

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.