OS Országos Sajtószolgálat
2024. szeptember 9. hétfő
Ismertető


2012. február 20., hétfő 17:31

Miniszterelnök helyetteshez méltatlan tartalom és forma - Az MSZP EP-delegációja visszautasítja Semjén Zsolt vádaskodásait
    Budapest, 2012. február 20., hétfő (OS) - Az MSZP EP-delegációja határozottan cáfolja azokat a tárgyi tévedéseket és visszautasítja azokat a minősítéséket, amelyeket Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes fogalmazott meg a Hír TV interjújában az Európai Parlament múlt heti állásfoglalása kapcsán. Egyik mondatában a magyar emberek sorsának megnehezítését  emlegeti, néhány perccel később viszont azon élcelődik, hogy az állásfoglalásnak nem lesz jogi következménye. Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes az Orbán-kormány kettős beszédének szellemében, az interjúban Brüsszelt Moszkvához, vagyis az Európai Uniót a Szovjetunióhoz hasonlította.

    Semjén ideológiai indíttatásúnak tartja azt az európai parlamenti állásfoglalást, amely a jobboldali többségű Európai Bizottság által megfogalmazott kritikákra épül. Ugyanezt állítja arról a törekvésről, miszerint az Európai Bizottság nemcsak a törvények betűjét, hanem azok szellemét és alkalmazását is vizsgálni fogja. Ezt a jobboldali José Manuel Barroso, a Bizottság elnöke fogalmazta meg január 18-án az EP plenáris ülésén. Január során több más európai jobboldali politikus, köztük Alain Juppé francia külügyminiszter, Angela Merkel kereszténydemokrata német kancellár, vagy Michael Spindelegger osztrák néppárti külügyminiszter is hangsúlyozta, hogy a tagállamok számára kötelező nemcsak az EU jogszabályainak, hanem ezen felül az európai alapértékeknek a tiszteletben tartása is.  Azt állítani, hogy a baloldal, sőt, hogy a baloldal mögött álló üzleti körök  állnak az Orbán-kormányt ért kritikák mögött minden alapot nélkülöz. Üdvös lenne, ha a magyar miniszterelnök-helyettes alaposabban tájékozódna. Ez esetben nem állítaná azt, hogy az Európai Parlament baloldali többségű. Az internetről is megtudható, hogy az állásfoglalást benyújtó négy frakciónak mindösszesen 366 képviselője van a 753 tagú parlamentben a jobboldali frakciók és a többségében jobboldali, szélsőjobboldali függetlenek 387 képviselőjével szemben. Arról nem is beszélve, hogy pl. a Liberális Frakció gerincét adó, Németországban a Kereszténydemokratákkal és a Keresztényszocialistákkal (CDU, CSU) együtt kormányzó szabad demokraták bizonyosan meglepődnének, ha baloldalinak nyilvánítanák őket.  A magyar polgárok hiteles tájékozódását szolgálná, ha Semjén Zsolt tételesen felsorolná az elfogadott állásfoglalásnak mely pontjai és hol tartalmaznak – ahogy ő állítja – tárgyi tévedéseket, és pontosan hol  keverik össze a bíróságokat az Alkotmánybírósággal !
    Kiadó: Magyar Szocialista Párt Európai Parlamenti Delegációja

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


 
Tájékoztatjuk Kedves Olvasóinkat, hogy a Nemzeti Közleménytár valamennyi közleményét a megújult mti.hu oldalon találják. 2024. december 31-ig – a megújult felület mellett – még erről az oldalról is elérhetőek az OS közlemények.



Az Országos Sajtószolgálatról

Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.