OS Országos Sajtószolgálat
2024. szeptember 8. vasárnap
Ismertető


2012. február 24., péntek 13:19

Magyar mérnökök a LED helyes műszaki és szóhasználatáért
    Budapest, 2012. február 24., péntek (OS) - A helyes szakmaiság és precíz szakszókincs fontosságát hangoztatta prof. Schanda János a MEE Világítástechnikai Társaság (VTT) tiszteletbeli elnöke és Nagy János, a VTT elnöke a III. LED konferencián 2012 február 7-8-án. Az Óbudai Egyetemen tartott konferencia témája volt, hogy a LED-et akkor lehet elterjedten sikeresen alkalmazni, ha a legújabb kutatási eredmények felhasználhatók, ha a LED beruházások átláthatók és műszakilag-gazdaságilag előkészítettek és ha egységes szóhasználattal korrektül lehet tájékoztatni a társadalmat és döntéshozókat a LED képességeiről

    A III LED Konferencián a világítástechnika kutatói, fejlesztői, forgalmazói és felhasználói oldala is jelen volt. A kutatói oldalt Magyarország világítástechnikával komolyan foglalkozó egyetemei képviselték: a Budapesti Műszaki Egyetem, az Óbudai Egyetem és a veszprémi Pannon Egyetem. Az egyetemi szakemberek rámutattak, hogy a LED színe jobban változik, és nehezebben meghatározható, mint más, megszokott fényforrásoké, és ezt mind a fejlesztők felé, mind a felhasználók felé hansúlyozni kell. Az is jelenlegi vizsgálat tárgya, hogy a LED milyen élettani hatásokat okoz, és ez mennyiben tér el a többi fényforrás élettani hatásaitól. A LED világítások fejlesztése és beruházása kapcsán kiderült, hogy több próbavilágítás üzemel már az országban. LED közvilágítások és üzletvilágítás kapcsán elemezték a LED világítás beruházási, üzemeltetési költségeit. Elhangzott, hogy a költségek számításakor fontos teljes értékelést végezni, és nem szabad felületes hirdetéseket ellenőrzés nélkül elfogadni. A közvilágításban alkalmazott LED-eknél vizsgálni kell, hogy a fényszennyezést hogyan lehet elkerülni. Azt is vizsgálják, hogy a LED kékesebb fénye, ami jobban terjed a légkörben mennyi fényszennyezést okoz a hagyományos lámpákhoz képest. A LED-ről szóló hiteles és szakmai tájékoztatás, a szabályozás és oktatás elősegítésére a konferencia előtt megalakult LED munkabizottság létrehozta a LED Café internetes tájékoztató felületet. Ezzel új fórumot akarnak nyitni a köznapi ember, a kereskedők és a hiteles szakma között. A VTT Világítási évkönyve, melynek a világítás élettani hatása a fő témája, szintén vizsgálja a LED-eket. Az évkönyv lapzártája 2012. február 29. Az évkönyvről tájékoztatás olvasható a www.vilagitas.org címen, a VTT hivatalos honlapján.
    Kiadó: MEE Világítástechnikai Társaság

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


 
Tájékoztatjuk Kedves Olvasóinkat, hogy a Nemzeti Közleménytár valamennyi közleményét a megújult mti.hu oldalon találják. 2024. december 31-ig – a megújult felület mellett – még erről az oldalról is elérhetőek az OS közlemények.



Az Országos Sajtószolgálatról

Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.