OS Országos Sajtószolgálat
2024. február 24. szombat
Ismertető


2012. március 7., szerda 15:18

A felsőoktatás nemzetközi és hazai aktualitásairól tartott sikeres rendezvényt a Közép-Európai Club Pannónia
    Budapest, 2012. március 7., szerda (OS) -

    Törzsasztal fórumán foglalkozott a felsőoktatás kérdéseivel március 6-án a Közép-Európai Club Pannónia. Dr. Czeglédi József ügyvezető elnök, az MTA Köztestület tagja bevezető szavai után Dr. Hrubos Ildikó professzor, a Budapesti Corvinus Egyetem Nemzetközi Felsőoktatási Kutatások Központ ügyvezető igazgatója tartott előadást  Trendek és viták a felsőoktatásban  címmel.
Hrubos professzor asszony előadása azokkal a nemzetközi tendenciákkal foglalkozott, amelyek jelenleg csaknem valamennyi országban tapasztalhatók. Elmondta, hogy a hallgatói létszám növekedése világtendencia: megváltozott a diákok összetétele előképzettség és motiváció szerint és a tipikus életkorúak mellett egyre nagyobb súlyt képviselnek a munka mellett tanulók, a 25 évesnél idősebbek. A diplomásokat váró munkaerőpiac is átalakul, a hagyományos karrier lehetőségek mellett (köztisztviselő, oktatási, akadémiai) megjelent az ipar, a hatalmasra nőtt szolgáltatási szektor, továbbá az önállóvá, kis- vagy középvállalkozóvá válás is. Az 1980-as évek elejétől lényegében mindenütt megjelenő súlyos finanszírozási gondok erősítették az erőforrásokért (hallgatókért, kutatási támogatásokért) folyó versenyt, ami széthúzta a felsőoktatási intézmények mezőnyét.
Az előadásban különös hangsúlyt kapott: a felsőoktatásról felelősen gondolkodók körében egyre inkább tudatosul, hogy az ágazatnak újra kell fogalmaznia társadalmi szerepét ahhoz, hogy elfogadtassa magát a meglehetősen kritikus környezettel. A felsőoktatási intézmények szembe néznek azzal a követelménnyel, hogy bővíteniük kell tevékenységi területüket. Egyre több szó esik az ún. harmadik misszióról, arról, hogy a hagyományos feladatok, az oktatás, és a kutatás mellett szerepet kap az innováció, a helyi munkaerőpiac támogatása, a regionális elkötelezettség, a hátrányos helyzetű csoportok iránti felelősség, a környező társadalom kulturális programokkal való szolgálata, a környezetvédelem.
Dr. Marinovich Endre c. nagykövet, a BGF tanára vezette az élénk vitát, amely a gondolatgazdag előadást kísérte. Ennek résztvevői természetesen érintették a hazai felsőoktatás jelenleg aktuális kérdéseit, a következő tanévre jelentkezettek csökkenő számát, valamint a közgazdasági és a bölcsészettudományi képzésben radikálisan megkurtított keretszámokat.
A program a KEP elnökének, hg. Esterházy Antalnak záró gondolataival ért véget.          


                KEP Elnökség

    Kiadó: Közép Európai Club Egyesület

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.