OS Országos Sajtószolgálat
2024. szeptember 13. péntek
Ismertető


2012. március 12., hétfő 08:16

Középfokú beiskolázás 2012. A 8. évfolyamra járó, középiskolába, szakiskolákba jelentkező tanulók március 14- én és 16-án módosíthatják jelentkezési lapjukat.
    Budapest, 2012. március 12., hétfő (OS) - A 9. évfolyamra most jelentkező tanulók tankötelezettsége már csak 16 éves korukig tart! Ez azt is jelenti, hogyha nem tanulnak megfelelően vagy fegyelmezetlenek, akkor a középfokú iskola dönthet úgy is, hogy a 16. születésnapjukon eltávolítja őket az iskolából! A jelentkezőknek azt is tudni kell, hogy ősztől már  szabályosan működő  állami fenntartású középfokú iskolába vagy egyházi iskolákba fognak járni!

    A középfokú iskoláknak (középiskola, szakiskola) március 13-án nyilvánosságra kell hozni azoknak a tanulóknak a nevét, akiket az iskola fel kíván venni. Nincs külön értesítés, a tanulónak el kell menni a választott iskolába és meg kell nézni, hogy rajta vannak-e a kifüggesztett jegyzéken. Ha a szülő és a tanuló úgy dönt, hogy megváltoztatja a jelentkezés sorrendjét, akkor módosító tanulói adatlapot kell beadnia az általános iskolába.  A felvételt hirdető középfokú iskolák április 24-igy megküldik a felvételről vagy az elutasításról szóló értesítést a jelentkezőknek és az általános iskoláknak. Ha tanuló felvételét elutasították, akkor május 2. és 11. között részt vehet a rendkívüli felvételi eljárásban.   Beiratkozás a középfokú iskolákba június 27, 28, 29. napokon lesz az iskola igazgatója által meghatározott időben. Évente kb. 5000 tanulót utasítanak el minden iskolából, ezért ha a tanulót a középfokú felvételi eljárásban sehová sem vették fel, akkor augusztus 31-ig jelentkezhet bármelyik gimnáziumban, szakközépiskolában vagy szakiskolában, ahol van üres férőhely.  Ha a tanköteles tanuló végül nem talál magának iskolát, akkor augusztus 22. és 24. között köteles beiratkozni a kötelező felvételt biztosító kijelölt iskolába. Statisztikai adatok szerint évente 1,5-2 ezer az általános iskolát sikeresen befejező tanköteles tanuló nem tanult tovább középfokú iskolában. Eltűntek az iskolarendszerből.   Tankötelezettség A nemzeti köznevelési törvény 97. § (1) bekezdés szerint:  Azok a tanulók, akik tanulmányaikat az iskolai nevelés-oktatás kilencedik évfolyamán a 2011/2012. tanévben vagy azt megelőzően kezdték meg, tankötelezettségük azon tanítási év végéig tart, amelyben a tizennyolcadik életévüket betöltik.  Tehát a 2012/2013. tanévtől kezdődően minden általános iskolába járó, és a középfokú iskolák 9. évfolyamára beiratkozott tanuló, csak 16 éves koráig tanköteles. Jelenleg a középfokú iskola dönthet úgy is, hogy a 16. születés napján eltávolítja az iskolából a nehezen kezelhető vagy nem szimpatikus tanulókat az intézményből. MSZOE javaslat 16 éves kiskorú tanulók  védelmére  Jogszabályban kell előírni, hogy a már nem tanköteles, 16 éven felüli tanulói jogviszonyát csak alapos indok alapján, kizárólag iskolai fegyelmi eljárás keretében lehet megszűntetni, ahol biztosított a tanuló megfelelő védelme, jogi képviselete. Sajtószóvivő: Keszei Sándor (06-30/433-8754) További információ: www.mszoe.hu
    Kiadó: Magyarországi Szülők Országos Egyesülete

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


 
Tájékoztatjuk Kedves Olvasóinkat, hogy a Nemzeti Közleménytár valamennyi közleményét a megújult mti.hu oldalon találják. 2024. december 31-ig – a megújult felület mellett – még erről az oldalról is elérhetőek az OS közlemények.



Az Országos Sajtószolgálatról

Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.