2024. április 20. szombat

2012. március 21., szerda 17:47

Nyílt levél az Országgyűlésnek
    Budapest, 2012. március 21., szerda (OS) - A Magyar Ápolási Egyesület nevében Bugarszki Miklós elnök nyílt levélben fordult az Országgyűléshez az egészségügyi szakdolgozók és az orvosok részére tervezett illetményemeléssel kapcsolatosan:

Nyílt levél a Magyar Országgyűléshez  Tisztelt Országgyűlés!  A Magyar Ápolási Egyesület nem hivatalos forrásokból arról értesült, hogy az egészségügyi szakdolgozók és az orvosok részére tervezett illetmény emelés mértéke jelentősen eltér egymástól. Véleményünk szerint ez abból adódik, hogy a rendelkezésre álló összeget az igazságosság hamis látszata szerint fele-fele arányban osztanák meg az orvosok (17 500 fő) és a szakdolgozók (78 000 fő) között. Ennek a valóságban az lesz az eredménye, hogy az egészségügyi szakdolgozók csupán egy negyedét kapják az orvosok részére juttatott béremelésnek. Ez az ágazaton belül kezelhetetlen feszültségekhez vezethet, amely végkövetkezménye a szakdolgozók részéről történő emelkedő mértékű pályaelhagyás. Határozott álláspontunk, hogy a különbségtétel szükségtelen, aránytalan, méltánytalan és megalázó.   A Magyar Ápolási Egyesület azt kéri a Magyar Országgyűléstől, hogy ezen aránytalanság elkerülése és az ágazati béke megőrzése érdekében ne engedje, hogy egy elhibázott döntéssel kockára tegyék betegellátás biztonságát, tovább rontsák a minőségét. Mindezek érdekében a következő javaslatokat tesszük: •   a béremelésre rendelkezésre álló összeget egységesen kezeljék. •  az elosztásnál őrizzék meg a közalkalmazotti bértábla eddigi szerkezetét, amely garancia lehet az aránytalanságok elkerülésére A magyar egészségügy működése legalább olyan mértékben függ az ápolóktól, mint az orvosoktól ezért kérjük, támogassák javaslatainkat és vegyék figyelembe a közel 80 000 szakdolgozó jogos igényét.  Jelen levelünket a Magyar Ápolási Egyesület 2012. március 08-i vezetőségi ülésén megvitatta és továbbküldését támogatta.  2012. március 9.
    A Magyar Ápolási Egyesület vezetősége nevében, tisztelettel   Bugarszki Miklós elnök
    Kiadó: Magyar Ápolási Egyesület