OS Országos Sajtószolgálat
2024. május 15. szerda
Ismertető


2012. április 2., hétfő 13:27

MTVA: Változatos műsorkínálat a közmédia új, közös teletext szolgáltatásában
    Budapest, 2012. április 2., hétfő (OS) - Elindult az egységes, közös teletext szolgáltatás  a közmédia csatornákon. A teletext 111. oldalán az m1,  a 222. oldalon az m2, a 333. oldalon a Duna, míg a 444. oldalon a Duna World csatornán sugárzott műsorokat követhetik figyelemmel a nézők. A közszolgálati média átszervezésének köszönhetően a feliratozásra szánt műsorok köre dinamikusan bővül. Az érdekképviseleti szervekkel folyamatos egyeztetés zajlik a feliratozandó műsorok listájáról, az érintettek visszajelzései alapján.

    A törvény előírásai szerint a közszolgálati médiának 2012-ben naptári naponként és tévécsatornánként 6 órányi (360 perc) műsort kell akadálymentesített módon elérhetővé tennie.
    A négy közszolgálati televíziós csatorna technikai háttere erősen különbözött egymástól. Ezek egységesítése jelenleg is zajlik, mindeközben 2012 első negyedévében a feliratozott műsorok időtartama folyamatosan növekedett.  A technikai akadályok elhárítása után februárban és márciusban már mind a négy csatorna jelentősen meghaladta az előírt mennyiséget. Márciusban naponta átlagosan az m1-en 435 perc (7,5 óra), az m2-őn 492 perc (8 óra), a Dunán 499 perc (8 óra), a Duna World-ön pedig  426 perc (7 óra) műsoridőt láttak el a közmédia szakemberei felirattal.
    A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) törekszik arra, hogy minél szélesebb és változatosabb műfaji palettát kínáljon a filmek, filmsorozatok, színházi és koncerttermi előadások, valamint a híradások és a népszerű vetélkedőműsorok közül is. Februártól a Dunán látható régi színházi Shakespeare-előadások is felirattal tekinthetők meg, és nagy népszerűségnek örvend többek között a Magyarország, szeretlek című vetélkedőműsor, a Hacktion, és a nemrég elindult Marslakók című szappanopera feliratozott változata is. A napi sorozat feliratozása rendkívül nagy odafigyelést és szervezést igényel, tekintettel arra, hogy minden egyes epizódban napi aktualitású részlet is szerepel, amelyet az adás napján forgat le a stáb. A márciusban vasárnap esténként indult Munkaügyek c. IrReality show-t is felirattal sugározza az m1.
    A hírműsorok akadálymentesítése is kiemelt feladat, az esti, főműsoridőben sugárzott híradókon túl reggel és délben is látható felirattal ellátott híradó vagy rövid hírösszefoglaló. Márciustól a reggel 8 órakor kezdődő Híradót jelnyelvi tolmácsolással és felirattal is láthatják a nézők, egyszerre három közmédia csatornán (m1, m2, Duna World). Az MTVA tervei között szerepel, hogy egyik közérdekű információs magazinműsort is a jövőben jeltolmácsolással lássa el. A parlamenti közvetítést továbbra is jelnyelvi tolmács közreműködésével sugározza a Duna csatorna. Mind a négy programon felirattal láthatók a különböző időpontokban adásba kerülő rajzfilmek, mesefilmek, ifjúsági- és gyermekműsorok, ismeretterjesztő- és dokumentumfilmek, portréfilmek, népszerű sorozatok, továbbá a nagy nézettségnek örvendő külföldi filmek, valamint régi és új magyar filmalkotások. Mivel a feliratozott filmek palettája igen széles, ezért minden korosztály megtalálja az igényének megfelelő műsort.
    A feliratozott műsorszámok előtt minden esetben egységes főcím hívja fel a siket- és nagyothalló nézők figyelmét  a feliratozás tényére. Ha a felirat sugárzása valamilyen okból elmarad, a film/műsor alatt tájékoztató felirat fut, a műsor pontos ismétlési időpontjával. A feliratozott műsorok listája a weben, a teletexten, a rádió- és televízió műsorújságokban, és a SINOSZ honlapján is megjelenik.


    Kiadó: Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap  

    -------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja  az OS-be beadott  közleményeket,  a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett  közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.