2024. május 15. szerda

2012. április 2., hétfő 13:27

MTVA: Változatos műsorkínálat a közmédia új, közös teletext szolgáltatásában
    Budapest, 2012. április 2., hétfő (OS) - Elindult az egységes, közös teletext szolgáltatás  a közmédia csatornákon. A teletext 111. oldalán az m1,  a 222. oldalon az m2, a 333. oldalon a Duna, míg a 444. oldalon a Duna World csatornán sugárzott műsorokat követhetik figyelemmel a nézők. A közszolgálati média átszervezésének köszönhetően a feliratozásra szánt műsorok köre dinamikusan bővül. Az érdekképviseleti szervekkel folyamatos egyeztetés zajlik a feliratozandó műsorok listájáról, az érintettek visszajelzései alapján.

A törvény előírásai szerint a közszolgálati médiának 2012-ben naptári naponként és tévécsatornánként 6 órányi (360 perc) műsort kell akadálymentesített módon elérhetővé tennie.
    A négy közszolgálati televíziós csatorna technikai háttere erősen különbözött egymástól. Ezek egységesítése jelenleg is zajlik, mindeközben 2012 első negyedévében a feliratozott műsorok időtartama folyamatosan növekedett.  A technikai akadályok elhárítása után februárban és márciusban már mind a négy csatorna jelentősen meghaladta az előírt mennyiséget. Márciusban naponta átlagosan az m1-en 435 perc (7,5 óra), az m2-őn 492 perc (8 óra), a Dunán 499 perc (8 óra), a Duna World-ön pedig  426 perc (7 óra) műsoridőt láttak el a közmédia szakemberei felirattal.
    A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) törekszik arra, hogy minél szélesebb és változatosabb műfaji palettát kínáljon a filmek, filmsorozatok, színházi és koncerttermi előadások, valamint a híradások és a népszerű vetélkedőműsorok közül is. Februártól a Dunán látható régi színházi Shakespeare-előadások is felirattal tekinthetők meg, és nagy népszerűségnek örvend többek között a Magyarország, szeretlek című vetélkedőműsor, a Hacktion, és a nemrég elindult Marslakók című szappanopera feliratozott változata is. A napi sorozat feliratozása rendkívül nagy odafigyelést és szervezést igényel, tekintettel arra, hogy minden egyes epizódban napi aktualitású részlet is szerepel, amelyet az adás napján forgat le a stáb. A márciusban vasárnap esténként indult Munkaügyek c. IrReality show-t is felirattal sugározza az m1.
    A hírműsorok akadálymentesítése is kiemelt feladat, az esti, főműsoridőben sugárzott híradókon túl reggel és délben is látható felirattal ellátott híradó vagy rövid hírösszefoglaló. Márciustól a reggel 8 órakor kezdődő Híradót jelnyelvi tolmácsolással és felirattal is láthatják a nézők, egyszerre három közmédia csatornán (m1, m2, Duna World). Az MTVA tervei között szerepel, hogy egyik közérdekű információs magazinműsort is a jövőben jeltolmácsolással lássa el. A parlamenti közvetítést továbbra is jelnyelvi tolmács közreműködésével sugározza a Duna csatorna. Mind a négy programon felirattal láthatók a különböző időpontokban adásba kerülő rajzfilmek, mesefilmek, ifjúsági- és gyermekműsorok, ismeretterjesztő- és dokumentumfilmek, portréfilmek, népszerű sorozatok, továbbá a nagy nézettségnek örvendő külföldi filmek, valamint régi és új magyar filmalkotások. Mivel a feliratozott filmek palettája igen széles, ezért minden korosztály megtalálja az igényének megfelelő műsort.
    A feliratozott műsorszámok előtt minden esetben egységes főcím hívja fel a siket- és nagyothalló nézők figyelmét  a feliratozás tényére. Ha a felirat sugárzása valamilyen okból elmarad, a film/műsor alatt tájékoztató felirat fut, a műsor pontos ismétlési időpontjával. A feliratozott műsorok listája a weben, a teletexten, a rádió- és televízió műsorújságokban, és a SINOSZ honlapján is megjelenik.

Kiadó: Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

-------------------------------------

Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja  az OS-be beadott  közleményeket,  a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett  közlő a felelős.