2024. március 28. csütörtök

2012. április 4., szerda 16:37

Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke a KEP rendezvényén
    Budapest, 2012. április 4., szerda (OS) -

Április 3-án tartotta éves közgyűlését a Közép-Európai Club Pannonia (KEP), melynek záró aktusaként előadást tartott a magyar gazdaság aktuális kérdéseiről Kovács Árpád professzor, a Költségvetési Tanács elnöke, a Magyar Közgazdasági Társaság elnöke, a Club szenátora.
Az előadás, és az azt követő élénk vita nem csak a magyar gazdaság hazai helyzetéről szólt, hanem azt globális- és európai összefüggéseiben is elemezte, továbbá érintette a Költségvetési Tanács megváltozott szerepét, összehasonlítva korábbi szervezetével.
Kovács Árpád elmondta, hogy megítélése szerint Magyarország 2012. évi gazdálkodása finanszírozható, amelyhez hozzájárul a világgazdasági környezet, az hogy Európa válságokkal kevésbé sújtott északi feléhez tartozunk, valamint az a tény, hogy belföldön az ezt megelőző időszakhoz képest konszolidációs korszak következik. A konszolidáció alapvető érdekünk, mert vannak kritikus pontok, például a forint euróhoz viszonyított árfolyamának 340-350-ös értéke két héten túl finanszírozhatatlanná tenné az ország gazdaságát.
Magyarország a világgazdaság teljes térképén ugyan parányi foltnak tűnik, de kelet-középEurópai összefüggésekben mégis jelentősnek mondható, hiszen ma már természetesnek tűnik, hogy a szomszédos országokban is igénybe vehetjük az OTP szolgáltatásait, vagy MOL állomáson tölthetjük meg üzemanyaggal gépkocsinkat. Érdekünk a szomszédos országok gazdasági teljesítményének kedvező alakulása, hiszen ez számunkra is gyümölcsöző következményekkel jár. Legnagyobb partnerünk azonban változatlanul Németország, a német konjunktúra pozitív irányú változása fél éven belül a hazai gazdaság teljesítményének bővülésével jár.
Kovács Árpád szükségesnek tartja, hogy egészen rövid időn belül gazdaságpolitikai fordulat következzék be Magyarországon, ami a Széll Kálmán terv eredeti célkitűzéseinek megerősítésével megoldható.  Nem kerülhető el néhány korábbi kormányzati intézkedés finombeállítása , a tömegközlekedés jelenlegi finanszírozásának megváltoztatása, az adózás rendszerének megváltoztatása. Mindez segítheti a 2013. évre előírt költségvetési hiány teljesítését, az Európai Uniós pénzügyminiszterek által kilátásba helyezett szankciók feloldását, a Nemzetközi Valutaalappal tervbe vett tárgyalások megindítását.
A Költségvetési Tanács munkájával kapcsolatban feltett kérdésre Kovács Árpád válaszában kifejtette, hogy az intézmény hatásköre rendkívül nagy, hiszen végső esetben még az Országgyűlés feloszlatását is kezdeményezheti. A jelenlegi szervezet abban különbözik elődjétől, hogy nem tart fenn saját értékelő – elemző apparátust (ez egyébként 1 milliárd forintos megtakarítást jelent évente), hanem munkájához a szakmai támogatást az egyetemeken és egyéb közgazdasági műhelyekben dolgozó, mértéktartó szakemberek adják.

A KEP rendezvénye, - amelyen Kovács Ferenc KEP alelnök, Vas megye Önkormányzata elnöke, parlamenti képviselő elnökölt- megerősítette tagságát abban, hogy mindannyiuk tájékozódását kedvezően segítik elő a színvonalas, pártpolitikai kötöttségektől mentes előadások és az azt követő demokratikus viták. További információ: www.kepcp.hu .

KEP Elnökség

Kiadó: Közép Európai Club Egyesület