OS Országos Sajtószolgálat
2024. március 29. péntek
Ismertető


2012. május 2., szerda 14:25

Asztma Világnapok helyett Valós Tájékoztatás Világnapját! (2. rész)
    Budapest, 2012. május 2., szerda (OS) -

    A csaknem ugyanannyi nem bizonyítottan allergiás, vagy nem allergiás hátterű asztmás betegségének oka mintha azon okból nem is lenne téma, hogy kezelésük úgyis megegyezik a többiével.
Pedig talán mégis fontos lenne tudnunk, hogy megelőzhető-e az asztmássá válás, és ezzel az élethosszig tartó gyógyszerszedés, az ezzel járó magán- és közkiadásokkal, majd a mellékhatások révén közben szerzett újabb betegségek hasonló következményeivel együtt.

Egyre több ellenőrizhető adat bizonyítja, hogy a munkahelyi, családi, sőt mások mellett népességfogyási viszonyokra is egyértelműen kiható társadalmi viszonyok okozta káros hatású stressznek génszintű következményei vannak, amelyek gyengítik az immunrendszer működését, növelik a betegségek, köztük az asztma megjelenésének kockázatát, gyógyításuk eredményességét.
A közismert tapasztalatokkal megegyező újabb és újabb tudományos eredmények úgy tűnik, hidegen hagyják a nemzetközi és hazai döntéshozókat. Pedig a társadalmi helyzet javulásával együtt rövid idő alatt megváltozhat a génháttér változásra képes része is, ami arra utal, hogy a javuló szociális hatások az emberben is gyorsan befolyásolhatják az öngyógyító folyamatokat.

Kinek az érdeke mindez? A betegé, az államé? Választ nem is érdemlünk, vagy a téma csak sajátos besorolási érdekek miatt nem PC? Vagy talán rendszerré válnak a máris megkezdett, szintén nemzetközi és hazai próbálkozások, amelyek legegyszerűbbnek a betegek megrendszabályozását látják? Milyen jól működhetne a betegségipar csupa jól idomított beteggel! Nem kérdezni, csak bevenni mindent, amit előírunk  Legegyszerűbb a leggyengébb láncszemnél szakítani?

Az államnak a szavazók reális elvárásaiból vagy hiú reményeiből pozícióba kerülő mindenkori felelős vezetői kiemelten kötelesek szolgálni a különböző civilizációs betegségektől szenvedő, összességükben a teljes népesség túlnyomó többségét kitevő állampolgárok érdekeit, már csak az oly sokszor emlegetett emberi jog, az esélyegyenlőség elve alapján is.

A felelős döntéshozók nem arra hivatottak, hogy egyéb sajátos pénzügyi és gazdasági érdekek szerint, azoknak alárendelve, többek között kezeljék a lakosság egészségügyi problémáit is.

A felelős államvezetésnek a hazai egészségügy kérdésében is a hazai érdekeket kell szolgálnia minden olyan esetben, amennyiben a hazai népesség érdekeit sajátos nemzetközi érdekek esetleg háttérbe szorítanák.
Az egészségünk ügyében a hazai államvezetés biztosan számíthatna a magyar népesség támogatására, amennyiben egyértelműen és átlátható módon minket képviselne.
Mikor remélhetjük, hogy ezt végre észrevegyék?
Ebben a kérdéskörben is igaz, hogy nem elég tisztességesnek lenni, annak is kell látszani!

Biztató kezdet lenne, ha éppen Magyarország kezdeményezné a Valós Tájékoztatás Világnapja létrehozását.

2012. május 2.-án, a soros Asztma Világnap másnapján

Pós Péter elnök
Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége (ABOSZ)

    Kiadó: Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.