OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 16. kedd
Ismertető


2012. május 10., csütörtök 23:20

Inzulinok OEP-támogatása Mi változott, mi maradt változatlan?
    Budapest, 2012. május 10., csütörtök (OS) -

    A cukorbetegek kezelésében gyakran használt inzulinok támogatási rendje 2012. április végén megváltozott. A változásról hírt adó sajtótudósítások néhány körülményt kiemeltek, de a lényeget nem közvetítették.

Az április végén kiadott rendelet részletei az egészségügyi hatóságok és a szakmai képviseleti szervek (Magyar Diabetes Társaság, Szakmai Kollégium) képviselői között tartott megbeszélések eredményeképpen kristályosodtak ki. A diabetológusok elfogadták azt a tényt, hogy az OEP-kassza véges, az egészségügyi hatóság elfogadta a szakma valamennyi javaslatát.

A rendeletről alkotott véleményformálás előtt tudni kell, hogy mind a humán inzulinok, mind az ún. inzulinanalógok azonos mértékben hatékonyak, az utóbbiak a betegek számára bizonyos életviteli könnyebbséget biztosítanak, alkalmazásuk során a nemkívánatos túl alacsony vércukorérték ritkábban fordulnak elő, de átlagosan másfélszer-kétszer drágábbak, mint a humán inzulinok.

Az összes humán inzulin hazánkban eddig 100%-os támogatásban részesült, ezen a téren semmilyen módosítás nem történt.

Egyes inzulinanalóg-készítmények bizonyos kezelési rendszerekben eddig 50%-os és 90%-os támogatásban részesültek, az új rendelet nem érintette ezeket az inzulinanalógokat.

A naponta 4x adott inzulinanalóggal felépített kezelési rendszer eddig 100%-os támogatásban részesült. Az új rendelet szerint a 100%-os támogatottság csak abban az esetben marad meg továbbra is, ha az adott terápia elérte célját: a vércukorértékek átlagát tükröző ún. HbA1c-érték egy megadott szint (8%) alá csökken. Ha ez nem teljesül, akkor a korábbi inzulinanalógok támogatottsága 50%-ra mérséklődik, vagy a beteg választhatja a humán inzulinra való visszatérést, 100%-os támogatottság mellett. A rendelet e vonatkozásban két kivételt is megfogalmaz: 18 év alatti életkor (magas, de javuló tendenciájú HbA1c) vagy a kórelőzményben szereplő súlyos hypoglykaemia (rosszullétet okozó túl alacsony vércukorérték) mentességet jelent.

A szakma képviselői szerint nem nehezményezhető az a gyógyszer-támogatási elv, amely a kezelési cél elérése esetén magasabb támogatást rendel az adott gyógyszer mellé úgy, hogy megfelelő módon gondoskodik azokról a betegekről is, akik a kezelési célt nem érték el. A kezelési cél elérése érdekében a cukorbetegek önmaguk is sokat tehetnek, mert a terápia az étrendi és életmódbeli előírások betartását és a gyógyszeres kezelést (inzulin adását) együttesen jelenti.

Magyar Diabetes Társaság vezetősége

    Kiadó: Magyar Diabetes Társaság

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.