2024. április 25. csütörtök

2012. május 15., kedd 11:41

Egészséges ember ne akarjon lélegezni!
    Budapest, 2012. május 15., kedd (OS) - A tudatos légzés veszélyessé válhat! Gyermekeknek ne mondjuk, hogy szívják be a levegőt! Fontos ok nélkül lehetőleg senkinek ne mondjuk, hogy vegyen egy nagy levegőt! Ilyesmire csak különleges esetben, kivételesen (például víz alá merülés előtt, de alapos kilégzés után) lehet szükség! Az egészséges ember normális élethelyzetekben nem lélegzik akaratlagosan, az egészséges embernek pusztán működik a légzése (tudattalanul). Lehetőleg soha ne lélegezzünk légzésünkre figyelve, hagyjuk a szervezetünket lélegezni!

A légzés folyamata az elhasznált levegő kilégzésének (olykor kipréselésének) és helyette friss levegő belégzésének váltakozása, ebben a logikai sorrendben.

Az élettanilag mindenkor éppen szükségesnél nagyobb légcserével járó légzésnek igen sok ismerten káros népegészségügyi hatásokkal járó következménye van (így pl. leginkább stressz, pánikbetegség, asztma, bizonyos lelki és azokkal összefüggő keringési betegségek, valamint mindezek ok-okozati kombinációja kapcsán). Az ilyen légzés ennek ellenére az egyébként fizikailag még egészséges emberek között is igen gyakori, sőt a civilizáltnak nevezett társadalmakban, szinte annak fokával arányosan, egyre gyakrabban fordul elő.

Az élettanilag mindenkor éppen szükségesnél kisebb légcserével járó légzés viszont véletlenül nem fordul elő, az általában olyan súlyos betegségek tünete, amelyek egyébként is orvosi ellenőrzés alatt állnak.

Az egészséges embereknek és a népbetegségek megelőzéséért felelős egészségpolitikusoknak, tehát a túlzott légzés elkerülésével van tennivalója, mert hazánkban már legalább egymillió beteg így lélegzik.

Ha észrevesszük, hogy gyerekünk akarattal lélegzik, vonjuk el a figyelmét, gyakori ismétlődés esetén tiltsuk meg neki, és forduljunk orvoshoz. Tudatosan lélegezni csak orvos vagy szakképzett légzésterapeuta jelenlétében ajánlatos!
Az iskolai, óvodai vezényelt légző-gyakorlatokat jelenlegi formájukban be kellene tiltani, a légzésjavító célú torna alkalmával ne a légzést vezényeljük, csak a mozdulatot! A hozzá szükséges légzést majd a szervezetünk megoldja, nyugodtan rábízhatjuk! Amennyiben ez valamiért nem jól történik, akkor orvosi ellenőrzésre van szükség.

Orvos nélkül ne változtassunk a természetes légzésen, ha attól bármiért nagyon eltérő légzést tapasztalunk, és mégis muszáj, az orvos érkezéséig főként a kilégzés alaposságára figyeljünk, azt segítsük elő. Ha a légutak átjárhatósága valamiért nem megfelelő, erőltetett kilégzés szükséges. Mások mellett a hasfali izmok által létrehozott hasprés is segíti a kilégzést.

A túlzott légzés, a levegő utáni kapkodás, az oxigénhiány ismert és félt következményei, illetve a nem megfelelő kilégzés szinte ismeretlen veszélyei miatt, természetellenes mértékig erőlteti a belégzést, ami ellentmondásosnak tűnő módon agyi oxigénhiányt okoz, és akár ájuláshoz is vezethet, de rosszabb esetben közvetve halált is okozhat.
Bővebben: www.abosz.hu/idoszerukerdesek.html

Budapest, 2012-05-15