OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 18. csütörtök
Ismertető


2012. május 16., szerda 12:34

Helyes légzés nélkül a beteg ember gyógyulási esélye kisebb!
    Budapest, 2012. május 16., szerda (OS) - Az egészséges ember normális élethelyzetekben nem lélegzik akaratlagosan, az egészséges embernek pusztán működik a légzése (tudattalanul). Az öncélúan vagy elég tudás nélkül végzett tudatos légzés veszélyessé válhat! Fontos ok, például gyógyítási szükséglet nélkül lehetőleg senkinek ne mondjuk, hogy vegyen nagy levegőt! A valamiért rosszul beidegződött, és így reflexessé vált légzésünk betegségek sorának lehet oka. Légzésünk rendbehozatala eredményes gyógyulásunk alapfeltétele is lehet! Szakképzett egészségügyi ellenőrzés, oktatás nélkül azonban ne kísérletezzünk, mert javulás helyett sokat ronthatunk állapotunkon.

    Sajnos csaknem hetven éve nem igen adtak ki olyan könyvet, amely egyéb szempontoktól mentesen is mély felelősségérzettel áthatva foglalkozik a születésünkkor még többé-kevésbé meglévő, aztán lassan, de folyamatosan fogyó egészségünk hatékony megőrzésével.

Pedig dr. Weninger Antal Az egészség testi és lelki forrásai című, már 1942.-ben megírt, máig érvényes megállapításokat tartalmazó művében könyve igen jelentős hányadát szentelte az egészséges légzés tárgyalásának és ezen belül a rossz légzéstípusok gyakori okaival, veszélyes következményeivel, valamint a helyes légzés helyreállításával és tudatos megerősítésével is részletesen foglalkozott.

A könyv ma is érthető nyelven ír egészségünk örökletes szempontjairól, a testgyakorlás helyes módszeréről és gyógyító eszközként való használhatóságáról, a légzés és táplálkozás tudatos ellenőrzéséről és megjavításuk módjairól, az általános mértékletesség fontosságáról, az egészség lelki forrásairól, köztük az általános és vallási értelemben vett hit szerepéről, érzelmeink hatásáról és befolyásolásáról, de az élet különböző gyakorlati viszonyaira, például a kirándulásokkal kapcsolatos egészségügyi tudnivalókra és a normális mértékű tisztaság kérdéseire is kitér.

Nem foglalkozik azonban a szerző semmivel, ami nem az egészségüket megőrizni kívánó emberek, és nem a betegségipar áldozatává váló betegek dolga. Terméknevek nélkül sem taglal gyógyszeres kezelési módokat, de egészségjavító eszközöket, csodagépeket, sőt természetes, növényi, állati, gomba és más készítményeket sem említ.
Semmit, ami bármi módon eltér szervezetünk természetes eredeti működésétől, vagy annak külső eszközök nélküli, de orvosi segítséggel, ellenőrzéssel történő helyreállításától, a természetes működés esetleges megerősítésétől.

A mindenkor szükségesnél nagyobb légcserével járó légzésnek igen sok ismerten káros népegészségügyi hatásokkal járó következménye van (pl. leginkább stressz, pánikbetegség, asztma, bizonyos lelki és azokkal összefüggő keringési betegségek, valamint mindezek ok-okozati kombinációja kapcsán).

A túlzott légzés elkerülésével tehát a népbetegségek megelőzéséért is felelős egészségpolitikusoknak és mindannyiunknak igen sok tennivalónk van, mert hazánkban már legalább egymillió beteg így lélegzik. Ki mit tesz?

Budapest, 2012-05-16

Pós Péter, az ABOSZ elnöke

    Kiadó: Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.