OS Országos Sajtószolgálat
2024. március 28. csütörtök
Ismertető


2012. május 17., csütörtök 10:33

Az egészségügyi adatközlés hitelét senkinek nincs joga kockáztatni!
    Budapest, 2012. május 17., csütörtök (OS) - Nem csak az botrányos a hazai egészségügyi állapotokban, hogy egyes vizsgálatok szerint Magyarországon az egészségügyi egyenlőség és a méltányosság terén egyre jellemzőbb hiány mutatkozik, és ebből a szempontból hazánk a 2009-ben mért 20. helyről 2012-re a 28. helyre esett vissza az Európai Egészségügyi Fogyasztási Index szerint. Ez nagyrészt pénzügyi alapoktól, a döntéshozók értékrendszerétől függ. Vannak azonban ennél sokkal egyszerűbb, egészségünket veszélyeztetni képes tényezők is, amelyek elhárítása anyagi forrásokat nem, csak felelős ügykezelést igényelne.

    Az egészségügyi esélyegyenlőség nem csak attól függ, hogy van, vagy nincs elég orvos, szakápoló, kórház, és ambulancia lakóhelyünk elérhető közelében.

Mert ha nincs, és kimondhatjuk, hogy már-már az említettek egyikéből sincs elég, akkor legalább azt elvárhatnánk, hogy a törvényhozók és az egészségügyi hatóságok megvédjenek minket a felelőtlen csalók hamis egészségügyi reklámjaitól, és a jóindulatú, de tudással és felelősséggel sem rendelkező laikusok közveszélyes észosztásától.

2007 eleje óta változatlanul elérhető a világhálón Doktorunk, a helyes légzés címmel az a hihetetlenül felelőtlen és ostoba adattartalom, mely szerint:  Ötven-hetvenöt liter levegőt forgat meg az ember tüdeje egy perc alatt a ki- és belégzéskor. Így jutnak a szervezet sejtjei a szükséges oxigénhez. Ám félelem vagy stresszhelyzet következtében előfordulhat, hogy 7-10 literre csökken ez a mennyiség. Ilyenkor a tüdőnk, a szívünk, az agyunk szinte kapkod az oxigén után.  A valóságban éppen a normális nyugalmi légzés nyolc liter percenként, ötven litert így átpréselni csaknem képtelenség. Ha egy egészséges ember csak megkísérelné, akár percek alatt el is ájulhatna.

Több mint öt év alatt senkinek nem szúrt szemet, hogy például a helyes légzés kifejezésre keresve már az első oldalon ebbe az elképesztően káros, éppen a betegek számára akár valóban komoly veszélyt okozó, és a népegészségügyi szinten is ártalmas túlzott légzést tovább ösztönző irományba ütközik?
Ha mégis szembesült vele egy akár csak egy ÁNTSZ-es szakember, mit tett? A közegészségügyi károkozás, a betegek veszélyeztetése alapján világhálós tartalmakat nem is lehet levetetni?

Nem is csodálkozhatunk azonban, amióta egyre több komolynak ismert felületen olvashatjuk MTI forrásra hivatkozva, hogy Paller Judit országos tiszti főorvos szerint a magyar lakosság körülbelül 10 százaléka allergiás, a pollenallergia mintegy kétszázezer embert érint. Holott a valóságban a magyar lakosságnak legkevesebb 25-30 százaléka allergiás, és ezen belül önmagában csak a pollenallergia is mintegy egymillió embert érint a szakintézetek jól megalapozott adatai szerint.

Az országos tiszti főorvoshoz köthető alaphír április elejei, de megfelelően hatékony cáfolat közzététele híján, akár a legfrissebb hírek között is, egyre több helyen olvasható.
Kinek, miben, mi a tennivalója?

Budapest, 2012-05-17

Pós Péter, az ABOSZ elnöke

    Kiadó: Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.