OS Országos Sajtószolgálat
2024. március 29. péntek
Ismertető


2012. május 29., kedd 16:28

Befejeződött Pécs-(távol) Keleti városrészének kiemelkedő fejlesztési projektje, azaz volt, van és lesz?! élet továbbra is a művelődési házakban.
    Budapest, 2012. május 29., kedd (OS) - Civil szervezetek együttes összefogással Pécs-Keleti-városrészében (Somogy, Vasas, Hird) egyedülálló EU-s forrás és jelentős önkéntes erő felhasználásával speciális képzési, tehetséggondozói, oktatási-nevelési programot valósítottak meg. A projekt keretében történt fejlesztésben 2010. 10. 01. és 2012. 05. 31 közötti közel másfél évben vehettek részt a terület lakosai, amelyet a helyi iskolák tanárai, civil szervezetek tagjai valósítottak meg. A korábban megszüntetésre ítélt és 2010. szeptemberétől civil működtetésre átvett művelődési házakat együttes összefogással sikerült megmenteni a bezárástól, így a program megvalósításának helyszínén túl új kulturális színtérrel gazdagodott az eddig elhanyagolt terület.

    A projektünk (TÁMOP-3.2.3.-09/2-2010-0055) végéhez érve vegyes érzésekkel tekintünk vissza az elmúlt 18 hónapra, amely 2010. október 1-től egészen 2012. május 31-ig tartott. Szomorúak vagyunk, mert nehéz megválni attól, amit szerettünk csinálni, ugyanakkor örülünk is, mert ez alatt az idő alatt összesen több mint 1500-an vettek részt különböző programjainkon. Ez a hatalmas szám a 22 szakkörön és a 6 táboron részt vetteket jelenti, akik többnyire helyi fiatalok, iskolások voltak. Bátran elmondhatjuk tehát, hogy Somogyban, Hirden, Vasason alig van olyan család, aki nem került kapcsolatba velünk valamelyik művelődési házban zajló programon keresztül. A résztvevők főleg általános, illetve középiskolai tanulók voltak, de az idősebb korosztály is talált magának érdeklődésének megfelelő elfoglaltságot. Kínálatunkban szerepelt többek közt: dráma, (r)észképességek fejlesztése, gyékény, interkulturális, lovas és mural painting szakkör, volt kicsinyek tánca, néptánc, mozgásfejlesztés, és barangolás az élet útvesztőiben. A tea-házban pedig történelem és egészséges életmód klub, angol filmklub, tolerancia tanulása angolul, ólfoglalás, nyúlhúst az asztalra, baromfiak a ház körül és magyarok a világ csúcsán is szerepelt. Ezen kívül táborok: hagyományőrző, sport, dráma és öko tábor. A fenti foglalkozások által nyújtott ismeretek elsajátításán túl olyan közösségek kovácsolódtak, melyek tagjai igénylik a folytatását. A foglalkozások több helyszínen, a Kossuth, és a Kodály Művelődési Házakban, valamint a somogyi, a vasasi és a hirdi iskolákban zajlottak. A projektnek köszönhetően 2 millió forintból és rengeteg önkéntes munkával megújult a Kossuth Művelődési Ház konyhája. A fenntartási időszak öt évében a tea-ház biztosan folytatódni fog, picit csökkentett nyitva tartással. A pályázaton elnyert és felhasznált összeg közel 34 millió forint volt. Mindazok, akik további részleteket, illetve a zárórendezvényünk idejét, helyét is meg szeretnék tudni, azok azt a http://shvonline.hu vagy a http://kobeko.hu oldalra kattintva megtalálhatják.  További információ: Berényi Zoltán  elnök (20 480 76 63)  VASASÉRT Egyesület – Kossuth Művelődési Ház cím: 7691 Pécs-Somogy, Búzakalász u. 47. telefon/fax: 337 838 email: kobeko.muvhaz@gmail.com www.kobeko.hu
    Kiadó: VASASÉRT Egyesület

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.