OS Országos Sajtószolgálat
2024. szeptember 9. hétfő
Ismertető


2012. június 7., csütörtök 16:37

A cinikus hallgatás ára
    Budapest, 2012. június 7., csütörtök (OS) - Szócska Miklós mélyen hallgat, miközben az egészségügyi lavina lassan mindenkit maga alá temet.

    Az egészségügyi ágazatban minden dolgozó erejét megfeszítve azért küzd nap mint nap, hogy a rendszert egyben tartsa ameddig tudja. Azonban ez kormányzati segítség nélkül nem megy. Szócska Miklóst semmi más nem érdekelte az egészségügyből, csak az ingatlanok megszerzése, a közbeszerzések kizárólagos irányítása és az államosítás révén a vezetőcserék lebonyolítása. Az elmúlt közel egy évben semmilyen érdemi változás nem történt az ágazatban az egyre nagyobb mértékű pénzkivonáson kívül, csak a ”castinggal” fémjelzett pályáztatás, igazgatócsere, ami lehetővé tette/teszi, hogy az ágazat vezető szereplői egy hang nélkül szemléljék az intézmények, a betegellátás szétverését, lepusztítását.

Nem csoda, hogy azok a társadalmi szervezeteket képviselő szereplők, akiknek feladatuk lenne felemelni szavukat a történtek miatt, egzisztenciális okokból mélyen hallgatnak, azt a hamis látszatot keltve, hogy a betegellátás területén az egyre kevesebb pénz ellenére is minden rendben, az átalakítás rendben zajlik. Az elmúlt időszak ”termése”: tovább hosszabbodtak a végeláthatatlan várólisták, megszűnnek a betegjogok, nincs forrása a beígért szakdolgozói és orvosi fizetésemelésnek, a növekvő gyógyszerhiány és gyógyszerárak, a beteg emberek büntetése.

Az államtitkár tevékenységét sikerként könyveli el a kormány, mivel egyre kevesebb pénz ellenére sem hallani komoly tiltakozásokat. Tiltakozás helyett egyre több dolgozó hagyja el a pályát és az országot, tovább rontva ezzel a betegellátást Magyarországon.

Az elüldözött továbbtanulni vágyó fiatalok után, az aktív munkaerő tömeges elvándorlása várható, ha a kormány tovább folytatja zsákutca politikáját. Szomszédos országokban nagy a kereslet a képzett magyar orvosok és nővérek iránt, a dolgozók kivándorlásával a kormány helyrehozhatatlan károkat okoz az egészségügyi ellátórendszerben. Az adótörvények változásával pedig a Fidesz végletesen szétszakítja az egészségügyi ellátást szegény és gazdag egészségügyre. A munkahelyek csökkenésével tovább csökken az egészségügyi alap forrása is.

Miközben az emberek 68 százaléka úgy gondolja, hogy rossz irányba mennek a dolgok, a kormány semmit nem tesz annak érdekében, hogy Magyarország elkerülje a szociális katasztrófát.

Szócska Miklós cinikus hallgatásának az árát minden beteg ember fizetni fogja, az elhibázott látszatreformnak csak vesztesei vannak.


Havas Szófia,
a Fővárosi Közgyűlés Egészségpolitikai és szociális bizottságának alelnöke            

    Kiadó: MSZP

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja  az OS-be beadott  közleményeket,  a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett  közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


 
Tájékoztatjuk Kedves Olvasóinkat, hogy a Nemzeti Közleménytár valamennyi közleményét a megújult mti.hu oldalon találják. 2024. december 31-ig – a megújult felület mellett – még erről az oldalról is elérhetőek az OS közlemények.



Az Országos Sajtószolgálatról

Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.