OS Országos Sajtószolgálat
2024. szeptember 9. hétfő
Ismertető


2012. június 13., szerda 16:39

A kohéziós forrásokat szinten kell tartani - Surján László sajtóközleménye
    Budapest, 2012. június 13., szerda (OS) - Zajlanak az egyeztetések az Európai Unió 2013 utáni többéves pénzügyi kerettervéről. A téma az Európai Tanács június végi ülésén is napirenden lesz. Az EP ma fogadta el álláspontját a kérdésben, amelyben kiáll az uniós költségvetési források hatékonyabb felhasználása, a munkahelyteremtés és a gazdasági növekedést ösztönző beruházások támogatása mellett. Surján László kereszténydemokrata EP-képviselő szerint ezek a célok csak a kohéziós politika szerepének megtartásával érhetőek el.

    Surján László a mai határozat elfogadása kapcsán kijelentette:  Most először készülünk olyan pénzügyi kerettervet alkotni, amely nem szabad megegyezésen, hanem alkotmányos kötelezettségen alapul. Mozgáskörünk szűkült, a kerettervre mi csak igent vagy nemet mondhatunk. A magyar, a lengyel és a dán elnökségnek hála, folyamatos kapcsolatban vagyunk a Tanáccsal, nehogy a Parlament nem szavazata felborítson egy nehezen kialakult megegyezést. Van ugyanis néhány vörös vonal, ami a Parlament szerint nem léphető át. Ilyen a kohéziós politika szerepének kérdése is .

A kereszténydemokrata képviselő felhívta a figyelmet:  Mivel az Unió régiói között a fejlettségbeli eltérések nagyobbak, mint valaha, a Parlament hatékony és eredményes kohéziós politikát követel. Ezért a területre fordított uniós források nem csökkenhetnek, legalább a 2007-2013-as időszak szintjét meg kell őrizni. Ez nehéz feladat, hiszen már az Európai Bizottság is a teljes keret majd 5%-os csökkentését javasolta. Ez nagyon hátrányos a felzárkózó közép-európai térség és Magyarország számára is .

Az Európai Bizottság javaslata szerint a tagállamok csak a GDP-jük 2,5%-ának megfelelő összeget hívhatnak le a kohéziós forrásokból. Ráadásul a 2,5%-os maximum kiszámításának az alapja a 2008-2010 közötti időszak. Ekkor a szocialisták hibás gazdaságpolitikája és elrontott válságkezelése miatt a gazdaság hanyatlott és szomszédaink sorra megelőztek bennünket.  Ezért Magyarországot még súlyosabban érintené ez a javaslat, mint a többieket  - emelte ki Surján László. Hozzátette:  Magyarország olyan pénzügyi kerettervben érdekelt, amely segíti a szocialista kormányzás okozta károk felszámolását. Ma az a feladat, hogy ne csak gazdasági mutatóink, hanem a megélhetésünk is közeledjen az uniós átlaghoz. Az uniós programok közvetve ezt segítik elő.

Háttér: Az Európai Tanács június végén tárgyalja az EU következő, 2014-2020 közötti többéves kerettervének kérdését. A Parlament későbbi hozzájárulásának megszerzése érdekében a tagállamoknak megnyugtatóan kell rendezniük a képviselők által a ma elfogadott határozatban szereplő kérdéseket.


    Kiadó: Magyar Néppárti Képviselőcsoport, Európai Parlament

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


 
Tájékoztatjuk Kedves Olvasóinkat, hogy a Nemzeti Közleménytár valamennyi közleményét a megújult mti.hu oldalon találják. 2024. december 31-ig – a megújult felület mellett – még erről az oldalról is elérhetőek az OS közlemények.



Az Országos Sajtószolgálatról

Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.