OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 25. csütörtök
Ismertető


2012. június 25., hétfő 13:47

Kábítószer-ellenes világnap: az ombudsman a Nemzeti Drogstratégia hiányára hívta fel a figyelmet
    Budapest, 2012. június 25., hétfő (OS) - Húzódik a Nemzeti Drogstratégia és az annak végrehajtását szolgáló akciótervek elfogadása. Jogszabály már van, de továbbra sincs olyan eljárás, amely gyorsan lehetővé tenné az újonnan megjelenő dizájner drogok tiltólistára vételét. Nem megoldott a fiatalok elkülönítése a felnőttektől az addiktológiai osztályokon. Az ombudsman immár másodszor vizsgálta a kábítószerekkel kapcsolatos szabályozást és annak gyakorlatát.

    Az alapvető jogok biztosának idei utóvizsgálata többnyire ugyanazokat a megállapításokat tette, amelyeket az ombudsman az ENSZ Kábítószer-ellenes világnapján egy évvel ezelőtt megfogalmazott. Szabó Máté most kiemelte, hogy az új Nemzeti Drogstratégia elfogadásának elhúzódása miatt a kábítószerügy területén immár 2 éve stratégiai útmutatás, egyértelműen kifejtett szakmai prioritások nélkül folyik a munka. A drogellenes stratégia és a forráshiány következtében korábban jól működő szolgáltatások szűnnek meg, gyakorlatilag nincs prevenciós tevékenység az iskolákban, hiányoznak a kábítószer-használat változásait nyomon követő kutatások.

Az ombudsman egyetért az úgynevezett dizájner drogok betiltását eredményező jogszabályi változással, a C-lista bevezetésével. Továbbra is probléma viszont, hogy nincs gyors reagálást lehetővé tevő, sürgősségi eljárás, amellyel rövid idő alatt tiltó listára vehetnék a veszélyes új szereket.

A biztos szerint a jelenlegi ellátórendszer nem alkalmas a gyermek- és ifjúság-addiktológiai ellátásra. A gyermekpszichiátriákon nem megoldott a szenvedélybeteg kiskorúak elkülönítése a többi gyermektől, a felnőtt addiktológiai osztályokon pedig a gyermekek elkülönítése a felnőttektől. Mindezek miatt sérül a testi és lelki egészséghez fűződő alapvető jog.

A Büntető Törvénykönyv tervezett szigorításával kapcsolatban az alapvető jogok biztosa kifejtette: a szakmai aggályok megalapozzák azt a következtetést, hogy a kábítószerrel visszaélés büntetőjogi szigorítása nem alkalmas arra, hogy hatékonyabbá tegye a drogfogyasztók ellátását az egészségügyi és szociális ellátórendszerben. Ellenkezőleg, különös kockázatot jelent a fiatalkorú drogfogyasztók és függőséggel küzdők számára, valamint felveti annak közvetlen veszélyét, hogy sérül a gyermek védelemhez és gondoskodáshoz való joga.

Az alapvető jogok biztosa felkérte a kormányt, hogy fontolja meg a dizájner drogok listára vételét elősegítő sürgősségi eljárás kidolgozását, tegyen hathatós lépéseket a gyermek-addiktológiai ellátás megteremtésére és soron kívül kezdeményezze új drogstratégia elfogadását. A kábítószerrel visszaélés Btk.-beli szabályozása kapcsán felhívta a kormány figyelmét: alakítsa úgy a szabályozást, hogy az ne veszélyeztesse a fiatalkorú drogfogyasztók egészségügyi és szociális ellátórendszer keretein belül történő ellátásának hatékonyságát.


    Kiadó: Alapvető Jogok Biztosának Hivatala

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.