OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 20. szombat
Ismertető


2012. június 26., kedd 14:28

Merj kevesebbet! A Kék Pont Alapítvány Kábítószer-ellenes Világnapi üzenete
    Budapest, 2012. június 26., kedd (OS) - Ha a legális – illegális, a tiltott és szabadon fogyasztható alternatívája önmagában képes lenne valós, hatékony megoldást nyújtani a drogprobléma kezelésére, akkor sem a fiatalkorúak között tapasztalható növekvő alkoholfogyasztás, sem a növekvő kannabisz-használat nem jelentene ekkora kihívást. A magyar fiatalok körében emelkedő tendenciát mutató nagyivás és rohamivás jelensége rámutat a hazai alkohol-prevenció teljes hiányára és a felnőtt társadalmi minták attitűdformáló erejére. A Kék Pont Alapítvány palackba zárt világnapi üzenetét - Merj kevesebbet! - az A38 hajón megrendezett sajtótájékoztató zárásaként hajították a Dunába.

    A napokban nyilvánosságra került, Európa országaiban négyévente megismételt ESPAD nemzetközi vizsgálat 2011-es eredménye szerint, a 16 éves magyar középiskolások körében, az európai átlaghoz képest nőtt a nagyivás mértéke, ezzel Európa felső egyharmadába kerültünk. Az ún. lerészegedési mutatók alapján Mo. az ötödik a rangsorban. Míg a pálinka hungarikummá emelése megtörtént és a Nemzeti Pálinka Tanács, kormányzati támogatásának is köszönhetően, óriási ismertségre tett szert, a középiskolások nem ismerik a túlzott alkoholfogyasztás veszélyeit. A szenvedélypolitika döntéshozói mintha nem látnák, vagy nem akarnák látni a felnőtt társadalomban tapasztalt mértéktelen alkoholfogyasztás és milliós nagyságrendű alkoholizmus, illetve a fiatalok nagyivása közti összefüggéseket. A holisztikus szemléletű drogprevenciós programok – melyek az alkoholt is drognak tekintik, annak a központi idegrendszer működését befolyásoló hatása miatt - forráshiány miatt csak szórványosan vagy egyáltalán nem tudnak működni. Ugyancsak az ESPAD 2011 vizsgálat szerint, míg Európa legtöbb országában a 2007-es adatokhoz képest változatlan mértéket mutat a kannabiszt kipróbálók aránya, addig Magyarországon ez a szám 5 %-os növekedést mutat Az alapítvány még 2010-ben brit és holland modell alapján hozta létre a www.kannabiszpont.hu online terápiás oldalt, amelyen bárki, anonim módon segítséget kaphat. Az elmúlt szűk két évben 576 fő regisztrált az oldalon, hetente átlag 15-20 személy kezdi meg a 4 hetes programot. Félő - hangsúlyozza az alapítvány - hogy a szigorodó büntetőpolitika, és annak manifesztációjaként elfogadást nyert parlamenti Btk módosítás ismét erősíteni fogja a kezelő-segítő helyek és programok iránti bizalmatlanságot. A Kék Pont Alapítvány a drogpolitikai paradigmaváltást jelentő egyéni és közösségi felelősségvállalást támogató, a MÉRTÉKLETESSÉG erényére építő és azt erősítő egészségfelfogást szorgalmazza. A szervezet idén is   megjelenik a Mértékletesség Tere és/vagy a Party Service elnevezésű ártalomcsökkentő programjaival  a legnagyobb hazai fesztiválokon - VOLT, Balaton Sound, SZIGET - a Magyar Telekom stratégiai együttműködésének köszönhetően. További infó: www.kekpont.hu 06-70/607-50-40 Barna Erika kommunikációs ig.
    Kiadó: Kék Pont Drogkonzultációs Központ és Drogambulancia Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.