2024. április 24. szerda

2012. június 26., kedd 15:26

Prohászka a keresztényszociális eszmék képviselője
    Budapest, 2012. június 26., kedd (OS) - Prohászka Ottokár (1858–1927) korának egyik legkiválóbb és legműveltebb gondolkodója volt. Küzdött a szegénység és a megoldatlan szociális problémák ellen, kiállt a nők társadalmi helyzetének javítása mellett, szorgalmazta a földkérdés megoldását. Teológiai tanárként, egyetemi professzorként, majd 1905-től székesfehérvári püspökként számos beszédében, publicisztikájában, illetve könyvében kiállt konzervatív világnézete mellett, nyíltan és bátran bírálta a liberalizmust és a szocializmust.

Prohászka Ottokárnak a zsidósággal kapcsolatos nézeteiről az utóbbi időszakban is sokat olvashatunk a különböző médiumokban: történészek szakmai vitáitól a publicisztikai írásokig. Fontos azonban leszögeznünk: az 1927-ben elhunyt Prohászka – számos esetben joggal vitatott – megállapításai még az intézményes zsidóüldözés és a holokauszt borzalmai előtt születtek, egy olyan társadalmi és politikai feszültségekkel túlterhelt időszakban, amikor még friss volt az első kommunista diktatúra és a trianoni döntés emléke.  Egy történelmi személyiség és műve nem ítélhető meg az adott kor ismerete, azoknak a nemzeti sorsproblémáknak a legalább vázlatos megemlítése nélkül, melyre az adott személy válaszolni próbált. Az antiszemitizmus megalapozatlan vádja nem csak az érintett hitelét rontja.   Prohászka 1920-ban egy parlamenti beszédében kijelentette: "Nem vagyok antiszemita, amint nem vagyok antigermán, nem vagyok antigall, nem vagyok antiangol." Tisztelettel tekintett a hitét gyakorló zsidóságra. Élete végén írta a Zsidó testvéreimhez című munkáját, amelyben figyelmes odafordulással keresi – a keresztény teológus és katolikus püspök alapállásából – a zsidóság üdvtörténeti helyét.  Prohászka egyik legkiemelkedőbb tanítványa az 1944 decemberében a nyilasok által meggyilkolt Salkaházi Sára volt, aki a Szociális Testvérek Társaságának tagjaként töretlenül vitte tovább egykori patrónusa szociális és társadalmi tanítását. Ez is mutatja, hogy a hiteles kereszténység jelenthet igazi védelmet a rasszizmus ellen.    Kereszténydemokrata Néppárt parlamenti képviselőcsoportja
    Kiadó: Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP)