OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 24. szerda
Ismertető


2012. június 26., kedd 15:26

Prohászka a keresztényszociális eszmék képviselője
    Budapest, 2012. június 26., kedd (OS) - Prohászka Ottokár (1858–1927) korának egyik legkiválóbb és legműveltebb gondolkodója volt. Küzdött a szegénység és a megoldatlan szociális problémák ellen, kiállt a nők társadalmi helyzetének javítása mellett, szorgalmazta a földkérdés megoldását. Teológiai tanárként, egyetemi professzorként, majd 1905-től székesfehérvári püspökként számos beszédében, publicisztikájában, illetve könyvében kiállt konzervatív világnézete mellett, nyíltan és bátran bírálta a liberalizmust és a szocializmust.

    Prohászka Ottokárnak a zsidósággal kapcsolatos nézeteiről az utóbbi időszakban is sokat olvashatunk a különböző médiumokban: történészek szakmai vitáitól a publicisztikai írásokig. Fontos azonban leszögeznünk: az 1927-ben elhunyt Prohászka – számos esetben joggal vitatott – megállapításai még az intézményes zsidóüldözés és a holokauszt borzalmai előtt születtek, egy olyan társadalmi és politikai feszültségekkel túlterhelt időszakban, amikor még friss volt az első kommunista diktatúra és a trianoni döntés emléke.  Egy történelmi személyiség és műve nem ítélhető meg az adott kor ismerete, azoknak a nemzeti sorsproblémáknak a legalább vázlatos megemlítése nélkül, melyre az adott személy válaszolni próbált. Az antiszemitizmus megalapozatlan vádja nem csak az érintett hitelét rontja.   Prohászka 1920-ban egy parlamenti beszédében kijelentette: "Nem vagyok antiszemita, amint nem vagyok antigermán, nem vagyok antigall, nem vagyok antiangol." Tisztelettel tekintett a hitét gyakorló zsidóságra. Élete végén írta a Zsidó testvéreimhez című munkáját, amelyben figyelmes odafordulással keresi – a keresztény teológus és katolikus püspök alapállásából – a zsidóság üdvtörténeti helyét.  Prohászka egyik legkiemelkedőbb tanítványa az 1944 decemberében a nyilasok által meggyilkolt Salkaházi Sára volt, aki a Szociális Testvérek Társaságának tagjaként töretlenül vitte tovább egykori patrónusa szociális és társadalmi tanítását. Ez is mutatja, hogy a hiteles kereszténység jelenthet igazi védelmet a rasszizmus ellen.    Kereszténydemokrata Néppárt parlamenti képviselőcsoportja  
    Kiadó: Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP)

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.