OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 28. vasárnap
Ismertető


2012. június 26., kedd 17:17

Mindennapos testneveléssel és a humánerőforrás bővítésével az egészségesebb Magyarországért
    Budapest, 2012. június 26., kedd (OS) - Az EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkársága népegészségügyi szempontból kiemelten fontosnak tartja a magyar lakosság – különös tekintettel a gyermekek - mozgáskultúrájának és sportági ismereteinek a fejlesztését. Az egészség megőrzése és védelme társadalmi felelősség, melynek egyik alapfeltétele a fizikai aktivitás fokozása a lakosság körében, különös tekintettel az iskoláskorúakra.

    A XXI. században az iskola szerepe kulcsfontosságú a gyermekek egészségfejlesztése szempontjából, hiszen a diákok az ébren töltött idő 40–45 százalékát az, iskolában töltik. Ezt szem előtt tartva indultak meg olyan komoly népegészségügyi törekvések, melyek a gyermekek sportmozgás iránti elkötelezettségét kívánják javítani, így fejlesztve az egészségi állapotukat.
    A mindennapos testnevelés bevezetését az alap- és középfokú oktatásban rendkívül fontosnak tartjuk, mely terveink szerint már középtávon is hozzájárul a lakosság egészségi állapotának tartós javulásához.
    Népegészségügyi céljaink elérésében azonban természetesen az egészségügyi humánerőforrásnak is kiemelkedő szerepe és jelentősége van. Ezért is hatalmas eredmény, hogy a felsőoktatási keretszámok és ösztöndíjak meghatározásakor az egészségügy kiemelt helyet foglal el. Az elmúlt években fokozatosan növekvő keretszámokhoz képest idén még többen vehetnek részt az általános orvos-, fogorvos- és gyógyszerészképzésben országszerte. Ez elengedhetetlen az ágazatban tapasztalható szakember-hiány fokozatos felszámolásához. Az orvosképzés jelentőségét jól jelzi az a tény, hogy az 1800 meghirdetett férőhely mindegyikén teljes állami ösztöndíjjal tanulhatnak a sikeresen pályázó diákok. Az egészségügyi felsőfokú szakképzések esetében szintén igen magas, több mint 3000 férőhelyre jelentkezhettek teljes ösztöndíjjal a pálya iránt elhivatottságot érző fiatalok.
    Az egészségügyi ellátórendszer fenntartása és fejlesztése, továbbá a betegbiztonság megőrzése érdekében elengedhetetlen, hogy az ágazat humánerőforrásának egyensúlyát megteremtsük. A rendelkezés garantálja a magas színvonalon képzett egészségügyi személyzet utánpótlását és ezzel a betegellátás biztonságát.

    Emberi Erőforrások Minisztériuma
    Egészségügyért Felelős Államtitkári Kabinet
-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.