2024. április 19. péntek

2012. július 3., kedd 09:36

Az ombudsman a fogyatékos emberek foglalkoztatásának jogszabályi korlátairól
    Budapest, 2012. július 3., kedd (OS) - A hazai jogrendszerben nem létezik egységes definíció a "fogyatékos személy" meghatározására. A munkaügyi központok ezért a megváltozott munkaképességű személy tágabb értelmezésű - az egészségkárosodottakat és a fogyatékossággal élőket  együtt kezelő - fogalmát tekintik irányadónak. A támogatási rendszer nem ösztönzi a munkaadókat a fogyatékos emberek foglalkoztatására. Szabó Máté ombudsman a hazai szabályozást és a fogyatékossággal élők munkavállalásának lehetőségeit vizsgálta.

Az alapvető jogok biztosa "A Munka Méltósága" című munkajogi projektben megállapította, hogy ugyan vannak kedvező jogszabályi változások,  ám a fogyatékos embereket  továbbra is aránytalan módon kirekesztik a munkaerőpiacról.

Többek között a Nemzeti Erőforrás Minisztériumtól, valamennyi kormányhivatal munkaügyi központjától, a Nemzeti Munkaügyi Hivataltól, az Egyenlő Bánásmód Hatóságtól, a fogyatékossággal élők érdekeit képviselő számos civil szervezettől, a megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztató munkaadók érdekképviseleti szervezeteitől kapott információk alapján a biztos kimutatta, hogy a hazai jogrendszerben nem létezik egységes definíció a "fogyatékos személy" meghatározására, a munkaügyi központok a megváltozott munkaképességű személy tágabb értelmezésű - az egészségkárosodottakat és a fogyatékossággal élőket  együtt kezelő - fogalmát tekintik irányadónak.

A központok szinte kivétel nélkül arról számoltak be, hogy kevés fogyatékossággal élő keresi fel őket, vélhetően azért, mert a hivatalokban és az eljárásokban való eligazodás nehézségeitől tartva nagyobb bizalommal fordulnak a civil szervezetekhez, amelyek saját módszertanukkal több száz fogyatékossággal élő embert tudtak visszavezetni a munka világába.. Az ombudsman a civil szervezetek és a munkaügyi központok szorosabb együttműködését látná eredményesnek.

A fogyatékossággal élők foglalkozatási helyzetének javítását célzó pályázati rendszer működése a jelenlegi formában kiszámíthatatlan és kaotikus, ezáltal nem teszi lehetővé a foglalkoztatást elősegítő hosszú távú stratégiák kidolgozását és végrehajtását. További korlátozó tényező a nem költséghatékonyan működő támogatási rendszer, valamint az, hogy az igen bonyolult eljárások  nem ösztönzik a munkaadókat a fogyatékos emberek foglalkoztatására. A szakképzésbe bekapcsolható fogyatékos fiatalok számára meg kell teremteni a képzés, a rehabilitáció és a foglalkoztatás összhangját.

Mindezek alapján az ombudsman azt is megállapította, hogy a vizsgálata idején hatályos jogszabályi környezetben sérült a fogyatékossággal élő személyeket megillető, emberi méltósághoz és a munka szabad megválasztásához való jog, illetve nem valósult meg a fogyatékossággal élő emberek Alaptörvényben deklarált védelme és az egyenlő bánásmód követelménye sem és csorbult a jogbiztonság is.

Az alapvető jogok biztosa megállapításait és javaslatait megküldte a nemzetgazdasági miniszternek.

Kiadó: Alapvető Jogok Biztosának Hivatala