OS Országos Sajtószolgálat
2024. szeptember 9. hétfő
Ismertető


2012. július 3., kedd 17:45

A labda még az Alkotmánybíróságnál van! - az MSZP a családvédelmi törvényről
    Budapest, 2012. július 3., kedd (OS) - Az Alkotmánybíróság felfüggesztette a családvédelmi törvény egyik paragrafusának július 1-jei hatályba lépését. Rétvári Bence a kudarcot győzelemmé igyekezett kozmetikázni, mondván: a családvédelmi törvény többi része viszont rendben van, és a törvény család-definíciója a kritikák ellenére "integratív és befogadó".

    Az államtitkár téved. Az Alkotmánybíróság még nem zárta le vizsgálatát. Az ombudsman beadványa két paragrafust támadott meg. Az egyik az, amelyiket most felfüggesztettek, mert a bejegyzett élettárs öröklését akadályozta. A másik vitatott paragrafus éppen a család definíciója, amely az ombudsman szerint is sérti az emberi jogokat. Ennek alkotmányossága még vizsgálat tárgya. A törvény definíciója értelmében családot csak házastársak vagy a szülő és gyerek alkotnak. Mások, pl. az élettársak nem. Vagyis ha élettársak nevelnek közösen gyerekeket, akkor ők együtt nem egy család. A papa és a mama hivatalosan csak külön-külön családot alkotnak, ki-ki vérszerinti gyerekével. Ha előző kapcsolatukból származó gyereket nevelnek közösen, a gyereknek nem családtagja anyjának vagy apjának az élettársa. Ha az élettársaknak nincs gyerekük, e definíció szerint nem is nevezhetők családnak. Mars az oltár elé, mondja a kormány!  Ennek a szűkkeblű meghatározásnak az alkotmányosságáról az Alkotmánybíróság – szemben az államtitkár állításával – még nem hozott végső döntést. Csak arról határoztak (az Alkotmánybíróság történetében először), hogy az örökösödésről szóló paragrafust már a végső határozathozatal előtt nyomban felfüggesztik, mert az azonnali károkat, "súlyos és helyrehozhatatlan következményeket"okozna. A családokat szűk egyenruhába kényszerítő definíció nyilván nem ilyen természetű ügy. Okoz ugyan károkat, de ezek nem azonnaliak és helyrehozhatatlanok. Erről a paragrafusról a végső szót az Alkotmánybíróság a részletes vizsgálat után fogja kimondani. A döntés már csak azért is fontos lesz, mert az ősszel a parlament elé kerülő Polgári Törvénykönyv tervezete továbblép az élettársak jogfosztásának útján. A tervezet jelenleg ismert szövege a "közeli hozzátartozók" köréből már kizárja az élettársakat, ők csak az egy fokozattal kevesebb jogosultságot jelentő hozzátartozói kategóriába fértek bele.  Az MSZP továbbra is úgy gondolja: a kormánynak nincs keresnivalója a hálószobákban, a családi otthonokban.  Lendvai Ildikó az Emberi jogi bizottság tagja
    Kiadó: MSZP-Országos Központ

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


 
Tájékoztatjuk Kedves Olvasóinkat, hogy a Nemzeti Közleménytár valamennyi közleményét a megújult mti.hu oldalon találják. 2024. december 31-ig – a megújult felület mellett – még erről az oldalról is elérhetőek az OS közlemények.



Az Országos Sajtószolgálatról

Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.