OS Országos Sajtószolgálat
2024. szeptember 9. hétfő
Ismertető


2012. július 11., szerda 13:00

Saját hibáikkal vádaskodnak a szocialisták - Jelentősen nőtt az országunkba érkezett uniós források mennyisége a kormányváltás óta
    Budapest, 2012. július 11., szerda (OS) - A magyar szocialista EP-képviselők folyamatosan azzal támadják a Fidesz-KDNP kormányt, hogy az uniós források felhasználásában a szocialista kormányoknál sokkal rosszabbul teljesít. A számok és a tények azonban ennek pontosan az ellenkezőjét bizonyítják: míg a Gyurcsány- és Bajnai-kormány alatt a lehívható uniós források töredéke érkezett az országba, addig az Orbán-kormány alatt jelentősen megnövekedett a kifizetések mennyisége.

    Tabajdi Csaba MSZP-s EP-képviselő, az európai szocialisták bukaresti kihelyezett ülésén az alábbiakra figyelmeztetett: "Az Orbán-kormány elődeinél jóval rosszabb teljesítményt nyújt, ami az uniós támogatások kihelyezését illeti. A támogatási időszak végéhez közeledve, a kihelyezés ütemének fel kellene gyorsulnia." Tabajdi kifejtette: "Amennyiben az Orbán-kormány nem javít a források felhasználásának gyorsaságán, azzal nemcsak a lehetséges pályázókat fosztja meg a pénztől, hanem tálcán kínál fel érveket a Kohéziós Politika, a felzárkóztatási célú támogatások ellenfelei számára."

Surján László kereszténydemokrata EP-képviselő ennek kapcsán elmondta: "Tabajdi Csaba olyat követel, a felhasználások felgyorsítását, ami már látványosan bekövetkezett. A szocialista kormányok, 2007-től 2010. április 1-ig a 2007-2013 között rendelkezésre álló összes kohéziós forrásból 1,4 milliárd eurót hívtak le. A szocialisták három év alatti teljesítményükhöz képest az Orbán-kormány két év alatt 5,1 milliárd eurót hozott be az országba.  A tények alapján nagyobb szerénységgel kellene az MSZP-nek nyilatkoznia".

"Ha az Európai Szociális Alap felhasználását vizsgáljuk, akkor még élesebben látható milyen rosszul dolgoztak a Gyurcsány-Bajnai korszakban. Hazánk a hétéves keretnek 2011. végéig csak 20,4%-át hívta le. Tabajdi Csabának meg kellene magyaráznia, hogy hogyan történhetett meg, hogy 2007-ben és 2008-ban 0%-ot, azaz semmit sem hívtak le az Európai Szociális Alap hétéves keretéből, 2009-ben csak 3,1%-ot,  2010-ben pedig a keret mindössze 1,9%-a érkezett az országba. A kormányváltás után, 2011-ben azonban bekövetkezett Tabajdi Csaba által szorgalmazott gyorsítás: ekkor a teljes keret 15,4%-a már eljutott a pályázókhoz" - emlékeztetett Surján László EP-alelnök.

"A szocialista kormányok renyhesége azért volt különösen fájdalmas az országnak, mert a munkavállalók foglalkoztatását közvetlenül elősegítő pénzeket nem hívtak le. 2007-2008-ban már látni lehetett, hogy folyamatosan romlanak a foglalkoztatási mutatóink, így különösen fontos lett volna, hogy valós tényekkel, megfelelő pályázatokkal igényeljük az Európai Szociális Alap forrásait. A Gyurcsány-Bajnai kormányok mindezt nem tették meg, s így ezeket a hibákat is a Fidesz-KDNP kormánynak kell kijavítania" - nyilatkozta Őry Csaba fideszes EP-képviselő.

Surján László hozzátette: "A tények azt mutatják, hogy a kormányváltás után a kohéziós pénzek kifizetése terén is pozitív fordulat állt be. A helyzet mégse rózsás, hiszen az elmulasztott szinte emberfeletti erőfeszítést igényel.
    
    Kiadó: Magyar Néppárti Képviselőcsoport, Európai Parlament

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


 
Tájékoztatjuk Kedves Olvasóinkat, hogy a Nemzeti Közleménytár valamennyi közleményét a megújult mti.hu oldalon találják. 2024. december 31-ig – a megújult felület mellett – még erről az oldalról is elérhetőek az OS közlemények.



Az Országos Sajtószolgálatról

Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.