OS Országos Sajtószolgálat
2024. június 17. hétfő
Ismertető


2012. július 11., szerda 14:59

MKE Vándorgyűlés, Győr
    Budapest, 2012. július 11., szerda (OS) -

    Sajtóközlemény

A Magyar Könyvtárosok Egyesületének 44. Vándorgyűléséhez


A Magyar Könyvtárosok Egyesülete (MKE) hosszú évek óta minden nyáron megrendezi a könyvtáros társadalom legjelentősebb, háromnapos könyvtárszakmai fórumát, a Vándorgyűlést. A rendezvénynek évről- évre más város ad helyet az országban. A részvételi létszám a programokon több mint hétszáz fő, köztük szép számmal vannak jelen határon túli könyvtáros kollégák is. Minden eddigi Vándorgyűlésünk nemcsak az egyesület, de a rendező város számára is fontos társadalmi eseménynek számított. Jelentőségét emelte, a szakma társadalmi fontosságának tudatát erősítette a miniszteri és államtitkári jelenlét.

2012-ben a 77. éve működő MKE 44. Vándorgyűlését Győrben rendezi meg a győri könyvtárak (Széchenyi István Egyetem Egyetemi Könyvtára, Galgóczi Erzsébet Városi Könyvtár és Közösségi Tér, Kisfaludy Károly Megyei Könyvtár) közreműködésével.

A magyar könyvtárügynek rengeteg feladata lesz az elkövetkező évtizedben is. A válság amellett, hogy elvesz, jócskán hozzá is tesz a szakmai teendőkhöz, folyamatos megújulásra késztetve könyvtárat és könyvtárost egyaránt.
A változások, társadalmi mozgások és hangsúlyeltolódások dinamizmust igényelnek a szakmától, korszerű modellekben való gondolkodást, és ezek erőteljes szakmapolitikai megjelenítését. Lényeges, hogy helyesen fogalmazzuk meg céljainkat, jó stratégiát alkossunk, azokat következetesen kövessük, tudatosítva a társadalomban és kormányzati szervekben a könyvtár meghatározó érték- és haszontermelő szerepét, a tudás társadalmában elfoglalt helyét.
Az idei Vándorgyűlés szlogenje: "Stabilitás – Innováció – Inspiráció. Könyvtárak változó környezetben". A konferencia témaválasztásával e hármas pilléren kibontakozó új szemlélet alapjait kívánja megvetni a hosszú távú fenntarthatóság követelményének figyelembevételével. Célkitűzésünk a könyvtárat mint stabil, innovatív intézményt definiálni – a sokszínű szolgáltatásait igénybe vevő valamennyi felhasználó számára.
Napjainkban fontosak lettek a tanulásra, találkozásra, beszélgetésekre, Internet használatra alkalmas közösségi terek. Újabb megerősítést kap az olvasási készségek fejlesztésének szorgalmazása. Jelentős kérdéssé válik és izgalmas vitákat generál az e-könyv szakmai megítélése és kölcsönzése. A digitális tartalmak feltöltése és elérése, az Internethez való hozzáférés és a kapcsolódó készségek egyre inkább szükségesek a mindennapi életben való teljes körű részvételhez. Ugyancsak jelentős szerepet kapnak a szociokulturális programok, a K+F területek.
Miközben a szemléletváltás szükségességét nyilvánvalóvá tettük, a felhasználói igényeket szolgáltatásaink középpontjába állítottuk, aközben az elmúlt közel egy év temérdek problémát hozott magával. Pénzügyi megszorítások, átszervezések söpörtek végig a kultúra egészén, nem kímélve a könyvtárügyet sem. A közigazgatás átalakítása alapjaiban változtatta meg a könyvtári szolgáltató rendszert. Ebben a helyzetben különösen fontos ismernünk és tudatosan felismernünk feladatainkat, megtartani-megteremteni a szakmai koherenciát, megújítani szolgáltatásainkat.
Témaválasztásunk aktualitása, gondolkodási irányunk helyessége nemcsak hazai viszonylatban, de a trendeket megfogalmazó nemzetközi informatikai és könyvtáros szervezetek relációjában is helytálló. A könyvtárak - az információ – és inspirációszerzés legfontosabb forrásai – mondja ki állásfoglalásában az EBLIDA, míg az IFLA szlogenje: "Könyvtárak most. Inspirálni, meglepni, képessé tenni" 87 szekció munkájában jelenik meg az augusztusi Helsinkiben megtartandó éves konferencián.

Bakos Klára
elnök

    Kiadó: Magyar Könyvtárosok Egyesülete

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.