OS Országos Sajtószolgálat
2024. március 28. csütörtök
Ismertető


2012. július 26., csütörtök 10:44

Méltányosságot a közigazgatási bírság kiszabásakor – az ombudsman javaslata
    Budapest, 2012. július 26., csütörtök (OS) - Mérgezéssel vitte a gyereket kórházba – megbüntették, mert közben nem keresett engedélyezett parkolót. A szokott helyen hagyta a járművét - megbüntették, mert valaki ellopta a parkolást engedélyező táblát. Tilosban parkolt – kétszer is megbüntették, mert két rendőr is járt arra. Panaszügyek és törvénymódosítás javaslata Szabó Máté ombudsmantól.

    A panaszos a kislányát súlyos mérgezéssel vitte kórházba és a szükséghelyzetben tilosban hagyta az autóját. A KRESZ járművel történő megállásra és várakozásra vonatkozó szabályainak megsértése miatt a rendőr-főkapitányság 30 000 Ft közigazgatási bírság megfizetésére kötelezte. A fellebbezését az illetékes Rendőr-főkapitányság elutasította.

Szabó Máté alapjogi biztos az ügy tanulságaként megállapította, hogy egyfelől az objektív felelősség bevezetésének jogalkotói célját, a szabálysértések és közlekedési balesetek számának visszaszorítását szem előtt kell tartani. Másfelől azonban megtörténhet, hogy valaki azért hajt az engedélyezettnél gyorsabban, azért hagyja a tilosban az autóját, hogy mentse a hozzátartozója, ismerőse életét, egészségét. Az élethez és az egészséghez való jog előbbre való, mint a bírság gyors behajtásához, a minél egyszerűbb eljárás lefolytatásához fűződő állami érdek – szögezte le az ombudsman. Az alapvető jogok biztosa ezért azt javasolta a közigazgatási és igazságügyi miniszternek, hogy kezdeményezze a közigazgatási bírságot kiszabó eljárás módosítását. A hatóságnak szűk körben, meghatározott orvosi dokumentációk és igazolások alapján, egészségügyi szükséghelyzetekben legyen lehetősége, hogy méltányosságból elengedje, vagy mérsékelje a bírságot.

Más, kevésbé súlyos hátterű parkolási esetekben is fordultak az alapvető jogok biztosához. Az egyik beadvány előterjesztője szokása szerint a lakása közelében, a járdán, olyan helyen parkolt, ahol azt közlekedési tábla engedélyezte. Csakhogy a táblát időközben ellopták, őt pedig az engedélyező tábla hiányában megbírságolták. A panaszos levelében jelezte a rendőr-főkapitányságnak, hogy az adott helyen szabályos a parkolás, ennek alátámasztásául fényképfelvételeket is csatolt a beadványához – ám érveit a rendőrség nem vette figyelembe.

Egy órán belül egymás után két rendőr is járt arra, mindkettő megbüntette ugyanazt a szabálytalanul várakozó autóst, akitől ezért kétszer is követelték a 30 000 Ft közigazgatási bírságot. Az egyik büntetést befizette, a másikat viszont nem és arra hivatkozott, hogy egyazon helyen és időben kétszer bírságolták. A Rendőr-főkapitányság ebben az esetben is fenntartotta a követelést és csak az ombudsmani vizsgálat hatására változtatta meg a véleményét.  

Emiatt az alapvető jogok biztosa felkérte az országos rendőrfőkapitányt, intézkedjen, hogy az eljáró hatóságok az első fokú határozatok ellen benyújtott jogorvoslati kérelmeket ne automatikusan, hanem minden esetben azok tartalma szerint, érdemben bírálják el.

    Kiadó: Alapvető Jogok Biztosának Hivatala

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.