OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 18. csütörtök
Ismertető


2012. szeptember 2., vasárnap 16:20

A Külügyminisztérium közleménye
    Budapest, 2012. szeptember 2., vasárnap (OS) - Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára 2012. szeptember 2-án hivatalába kérette Vilayat Gulijevet, Azerbajdzsán Köztársaság budapesti rendkívüli és meghatalmazott nagykövetét. A találkozón Németh Zsolt tájékoztatta a diplomatát Magyarország Kormányának határozott álláspontjáról, mely szerint Ramil Safarov gyilkosságért jogerősen elítélt azeri állampolgár elnöki kegyelemben részesítését Magyarország elfogadhatatlannak tartja és elítéli.

    Németh Zsolt rámutatott: az azeri fél eljárása ellentétes a vonatkozó nemzetközi jogszabályokkal és szöges ellentétben áll azzal a korábban hivatalosan is megerősített azeri ígérettel, mely szerint az elítélt büntetésének végrehajtása Azerbajdzsánban folytatódik. Az azeri fél lépése nem felel meg annak a bizalmi légkörnek, amely országaink között az utóbbi időben kialakult, és amely jó feltétele lehetne ígéretesnek indult együttműködésünknek.
    A Külügyminisztérium parlamenti államtitkára az alábbi diplomáciai jegyzéket nyújtotta át az azeri nagykövetnek:
    Magyarország Külügyminisztériuma tiszteletét fejezi ki Azerbajdzsán Köztársaság Budapesti Nagykövetségének és van szerencséje az alábbiakról tájékoztatni.
    Magyarország Kormánya megdöbbenéssel értesült az azeri fél azon döntéséről, amely amnesztiában részesítette a 2006-ban gyilkosságért jogerősen életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt Ramil Sahib Szafarovot.
    Magyarország elfogadhatatlannak tartja és elítéli Azerbajdzsán lépését, amely ellentétes a vonatkozó nemzetközi jogszabályokkal és szöges ellentétben áll az azeri fél ez ügyben tett ígéretével, amelyet a 2012. augusztus 15-i keltezésű (XX-NBSKFO/3743/4/2012 sz.), Magyarország Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumának továbbított levelében Azerbajdzsán Köztársaság igazságügyi miniszter-helyettese is megerősített. A levélben a vonatkozó nemzetközi jogszabályra hivatkozva Azerbajdzsán kötelezettséget vállal arra, hogy nevezett személy átadását követően letölti jogerős büntetését, és feltételes szabadlábra helyezése is legkorábban az ítélet meghozatala után 25 év múlva történhet meg.
    A magyar fél úgy véli, hogy Azerbajdzsán ezen döntése nem felel meg az országaink között utóbbi években kialakult, bizalmon alapuló együttműködés szellemének.
    Magyarország Külügyminisztériuma megragadja az alkalmat, hogy ismételt nagyrabecsüléséről biztosítsa Azerbajdzsán Köztársaság Budapesti Nagykövetségét.

    Kiadó: Külügyminisztérium

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.