OS Országos Sajtószolgálat
2024. május 5. vasárnap
Ismertető


2012. szeptember 28., péntek 17:38

A Médiatanács a jogállami megoldásban érdekelt
    Budapest, 2012. szeptember 28., péntek (OS) - Egy médiavállalkozás tulajdonosának tudnia kell mérlegelni állításainak súlyát. Meg kell tudnia ítélni, hogy helyénvaló-e hamis tények közlése a médián keresztül. Éppen ezért nehezen értelmezhető a Klubrádió tulajdonosának legutóbbi nyilatkozata, melyben azt állította, hogy a bíróság "kimondta, hogy alakilag érvényes" a pályázata.

    
A Klubrádiót működtető üzleti vállalkozás vezetőjének nyilatkozatával szemben egyetlen olyan bírói ítélet sem létezik, amely kimondaná a Klubrádió pályázatának alaki érvényességét. Ha létezne ilyen ítélet, nem volna törvényes, jogállami akadálya annak, hogy érvényes nyertese legyen a pályázati eljárásnak.

Az alaki érvényesség kritériumaira vonatkozó "Klub-szabályt" épp a Klubrádió által a pályázat eredeti nyertese ellen indított per során vezette be a bíróság, melyben maga a Klubrádió vitatta a nyertes pályázat alaki érvényességét.

A probléma az, hogy a Klubrádió kezdeményezésére bevezetett "Klub-szabálynak" a Klubrádió pályázata sem felel meg. Ráadásul a "Klub-szabály" alkalmazása tekintetében az elmúlt időszakban konzekvens bírósági ítéletek sora született, melyekben más rádiók frekvenciapályázatának alaki érvénytelenségét állapította meg a bíróság.

A Médiatanács sajnos nem rendelkezik akkora szabadsággal, mint a Klubrádiót működtető üzleti vállalkozás tulajdonosa, így nem tekinthet el nagyvonalúan sem a tényektől, sem a "Klub-szabály" alapján meghozott konzekvens bírói ítéletektől, sem a törvényi előírásoktól.

Így tartózkodnia kell attól is, hogy olyan módon és hangnemben válaszoljon a rádiót üzemeltető üzleti vállalkozás tulajdonosának, amilyen stílust és hangnemet ő maga üt meg azzal a Médiatanáccsal szemben, mely immáron 600. napja teszi lehetővé számára, hogy az ügy törvényes, jogállami megoldásáig zavartalanul folytathassa műsorszolgáltatását.

A Médiatanács biztos abban, hagy a kialakult vitás helyzet ellenére, a Klubrádiót üzemeltető üzleti vállalkozás tulajdonosa is kizárólag az ügy törvényes és jogállami megoldásában érdekelt.

        Médiatanács
        Szóvivői iroda

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.