OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 25. csütörtök
Ismertető


2012. november 15., csütörtök 11:41

A Közép Európai Club Egyesület közleménye
    Budapest, 2012. november 15., csütörtök (OS) - Báger Gusztáv korrupcióval foglalkozó előadásáról

    Báger Gusztáv az Állami Számvevőszék tudományos tanácsadója és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem professzora nagy érdeklődéssel kísért előadást tartott a Magyar Kormány korrupció-megelőzési programjáról a Közép-Európai Club Pannonia Közhasznú Egyesület (KEP) e heti rendezvényén Czeglédi József KEP ügyvezető elnök, az MTA Köztestület tagja elnökletével. Az előadás a korrupciót, a köz vagyonát csökkentő tevékenységet a személyi és a szervezeti integritás megsértésének folyamatával összefüggésben mutatta be. Összehasonlította a korrupció elleni küzdelemnek azt a célravezetőbb típusát, amelyben az integritási szemléletet alkalmazó megelőzés áll előtérben a büntetéssel és a szankcionálással szemben. Az előbbi, tartós megoldást jelentő módszert sikerrel alkalmazták több országban (például Hollandiában). Ezt, valamint az Állami Számvevőszék tapasztalatait is figyelembe véve tartalmazza a Kormány – 2012. áprilisban elfogadott – programja az integritási szemléletmód alkalmazását. Az előadás sokoldalúan bemutatta a program megvalósításának alapelveit és megvalósításának folyamatát, a közreműködő közigazgatási intézmények feladatait, kiemelve a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium koordináló tevékenységének fontosságát. Rámutatott arra is, hogy az integritás erősítése nemcsak a korrupció visszaszorítását szolgálhatja eredményesen, hanem egyben a közigazgatási szervezet korszerűsítését, szervezeti kultúrájának kialakítását, az átláthatóság növelését is szolgálhatja.
Az előadó módot talált a korrupció, a korrupciós kockázatok mérése több módszerének segítségével arra, hogy sokoldalúan vázolja Magyarország közepes fokú korrupciós fertőzöttségét széles nemzetközi összehasonlításban, illetve az átlagosnál jobb helyzetét a közép-európai régióban.
Az előadást követő élénk vitában a hozzászólók üdvözölték a már igencsak szükséges korrupció-megelőzési kormányprogram megvalósításának elkezdését, és kifejezték azt a reményüket, hogy a program már középtávon érezhető módon eléri célját.
További információ: www.kepcp.hu


                  KEP Elnökség

    Kiadó: Közép Európai Club Egyesület

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.