2024. április 29. hétfő

2012. december 27., csütörtök 12:26

A Változó Világ Mozgalomért Közhasznú Alapítvány közleménye
    Budapest, 2012. december 27., csütörtök (OS) - A modern politika két alapelve a laza népszuverenitás és a kormány szabadkeze. A választások előtt a pártok szebbnél szebb jelszavakkal versengenek, a hatalom megragadása után viszont, mint szemfényvesztő a cilinderből, így varázsolják elő kisebb-nagyobb meglepetéseiket. Ez jogszerű, de nem becsületes kormányzás. Ez a gyakorlat kiüresíti a népszuverenitást, és a hatalommal való visszaéléshez, bizonyos körülmények között egy veszedelmes államkapitalizmushoz vezet. A társadalom számára több eszköz kínálkozik, amellyel harcolhat ez ellen. Ezek egy részét az előző közleményeik is ismertették, most a szakpolitikai társadalmi szerződésekre szeretnénk ismételten felhívni a figyelmet.

A Változó Világ Mozgalom javaslatának lényege: speciális társadalmi szerződések sorával bástyázzuk körbe a társadalmat! Jelenleg négy olyan társadalmi ügy emelkedik ki a problémák tengeréből, amelyben merőben másképpen kellene eljárni, mint eddig. Ezek: 1. A közös teherviselés rendszere, 2. A nyugdíjrendszer, 3. Az állami adósságválság megoldása, 4. A magyarországi társadalmi modell reformja. Ezekben a témákban igazán reprezentatív nemzeti kerékasztal-tárgyalásokat kellene folytatni, és csak valóságos és bölcs konszenzus alapján kidolgozott reformokat indítani. Ennek a történelmi fordulatnak az adna stabil és méltó keretet, ha ezekre a kiemelt témákra egy újszerű jogi-politikai intézményt honosítanánk: a népszavazással szentesített társadalmi szerződés intézményét.
www.valtozovilag.hu/felhivas.htm

Kiadó: Változó Világ Mozgalomért Közhasznú Alapítvány