2024. április 28. vasárnap

2013. január 13., vasárnap 11:37

A(z) Alapvető Jogok Biztosának Hivatala közleménye (1. rész)
    Budapest, 2013. január 13., vasárnap (OS) - Megoldás hajléktalanügyben - pár perc séta az aluljáróban, vagy időt és energiát követelő jogállami módszerek?  Az Alkotmánybíróság döntése óta megjelent interjúi és közleményei szerint Budapest főpolgármestere megkülönböztetett figyelmet fordít a főváros egyes forgalmas közterületein megforduló hajléktalanok jelenlétének. Sajtónyilatkozatokban, de sohasem közvetlenül többször meghívta az ombudsmant egy aluljárói sétára, és az ott kialakult helyzet közös szemrevételezésére.

Szabó Máté – aki egyébként még mindig vidéki gyógykezelésen vesz részt - személyesen és munkatársai révén a hétvégén tájékozódott a helyzetről. Benyomásai szerint valóban többen választják ma a közterületen élést, mint amikor az Alkotmánybíróság határozata előtt a rendőrség pénzbírsággal sújthatta azt. Ez zavarhatja a közlekedőket, az ott működő szolgáltatásokat. Valóban ütközik a hajlék nélküliek nagyszámú és rendszeres köztéri jelenléte az aluljárók és metróállomások forgalmi és civilizációs elvárásaival. Erre azonban a válasz nem a gyors, villámcsapásszerű várospolitikai és hatósági fellépés – ami igazából nem megoldás, mert a kiűzetés csak más környékekre "tolja arrébb" a hajléktalanság változatlanul fennmaradó megjelenési formáit. A demokrácia és a jogállam költséges és fáradtságos egyeztető, de tartósan ható mechanizmusait kellene működtetni, állítja az ombudsman.

Kiadó: Alapvető Jogok Biztosának Hivatala