OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 19. péntek
Ismertető


2013. április 24., szerda 16:32

A Közép Európai Club Egyesület közleménye
    Budapest, 2013. április 24., szerda (OS) - Külpolitikai témák a Közép-európai Club Pannonia (KEP) áprilisi törzsasztalán

    A mindig nagy érdeklődésre számot tartó (KEP) törzsasztal fórumának vendége ezúttal Zákonyi Botond volt, a Magyar Külügyi Intézet igazgatója, aki Közép-Európa 2013-ban címmel tartott előadást. A rendezvényt megnyitó mondatokban az előadó ismertette a Magyar Külügyi Intézet – mint a Külügyminisztérium háttérintézete – szervezetét és tevékenységét, majd rátért arra, hogyan alakult Magyarország külpolitikája a rendszerváltozás utáni évtizedekben. Elmondta, hogy a kezdeti időszakban még Antall József által megfogalmazott külpolitikai prioritások szükségszerűen módosultak. Hazánk Európai Unióhoz és NATO-hoz csatlakozása után, mint a szervezetek tagjai, értelemszerűen másképpen viszonyulunk mindkét intézményhez. A külpolitikai koncepció 2010. évi újrafogalmazásakor a szomszédságpolitika és a kisebbségpolitika közép-európai hangsúlyt kapott. 2013-ban Magyarország számára azért különösen érdekes Közép-Európa, mert az év második felében hazánk látja el a V-4 országok soros elnöki tisztségét és az év egészében hasonló tisztséget töltünk be a Közép-európai Kezdeményezésben. A V-4 ma már lényegesen több, mint a négy ország laza kapcsolatrendszere. Zákonyi Botond rendkívül színvonalas előadását, a törzsasztal tagjainak felszólalása, élénk vita, majd hg. Esterházy Antal KEP elnök összefoglalója követte. (További inf: www.kepcp.hu )
           KEP Elnökség

    Kiadó: Közép Európai Club Egyesület

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.